MVC framework #44 – Край на серията

След 9 часа видеа и доста код, е време да спрем. Ако има интерес, ще продължа серията. Кода от уроците може да се изтегли от моят блог gatakka.eu, в поста на това видео. Надявам се, че уроците са ви дали поне малко полезна информация.

Изходния код (цък)

73 мнения по „MVC framework #44 – Край на серията

 1. ляля

  Абе ти направо се УЛЯ 😀
  Нямам търпение да видя,какво си направил.
  Както и да го сравня с fw-ка,който ползваме за работа.

 2. Гюро Яжов Метача

  Насам народе, ‘айде на бананите. Гле’йте да не се избиете, ще има за всички, това не е Лидъл!

  Някой хора ми се струва, че просто ще умрат от кеф. А колко ще има за коментиране, цялото българско общество в Интернет, няма да е достатъчно да свършим работата.

  Честито ! И наздраве!

 3. Aleksiev

  Сигурен съм, че много от нас ще се зарадват, ако продължиш тази серия от уроци, но да направиш някой малък проект за да покажеш нагледно какво представлява MVC, какво точно се прави в модела и какво в контролера.

  Иначе едно голямо БЛАГОДАРЯ за тези уроци. Изгледах ги на един дъх и много неща ми се изясниха, които ми бяха „тъмна Индия“. Чакам другата партида с нетърпение 🙂

 4. Гюро Яжов Метача

  Ей пичове даде 43 урока на куп, дайте малко почивка на човека. Да ходи да ебне, да пийне, да разпусне, може и балкан.

  Брех, че сте ненаситни. Дайте малко с мяра. Живота не е само компоти и погроми.

 5. Ангел Манчев

  Първо искам да кажа едно голямо Браво Ванка за серията уроци!!
  Уроците са обяснени перфектно според мен… изгледах повечето и ми дойде на идея че мога и аз да помогна на другите потребители които четат блог-а ти, ако разбира се нямаш нищо на против.
  Мисля да седна другата или по другата седмица да обиколя още 1 път уроците за MVC и да направя едно repo в github-а и всеки отделен урок да го отделя в таг.. така някой като почне да ги гледа занапред или иска да почне от определен урок да може да го направи лесно.

  Все пак ти и другите потребители може да споделите дали има смисъл от такова нещо и ако смятате че да ще седна и ще го направя в близките 1-2 седмици.

  Поздрави още един път за уроците.

 6. Гюро Яжов Метача

  Гледай как кълват врабците. Появиха се камара коментари. Народа почна да гледа и следва лавина. Закъсня с два дни, ама трябваше да се оцеферят от внезапното щастие 😉

 7. Гюро Яжов Метача

  Пу язък избързах. Не било навалица за въпроси, а тракбак.

 8. Charlike Mike Reagent

  Животно си, животно! 😀
  Тази серия я пускаш точно на време, защото от един месец бавно бавно с един пичага бяхме почнали да мислим върху такова нещо да направим framework. Та почнахме лека по лека, но от лекции от мързел бавно работехме, пък и в същото време почнахме да зацикляме какво трябва да има един framework и как точно трябва да се направи това чудо така, че да не мяза на MVC за точно определено приложение/система/сайт.
  Както винаги всичко обяснено на максимум. Така че ще ни помогне много в разработването на нашия или доразработването на този. Хубавото е че както си казал не е нужно да се преоткрива колелото, което пък не значи да копи пействаш някакви кодове без да ги разбираш и да се хвалиш, че е твое произведение.
  Много неща ни се изясняват, кое как точно да бъде, как е по-добре да бъде. Най-странното за нас беше това, че валидацията трябвало да бъде в модела, а не в дадения контролер. В дадения контролер да била само валидацията за лог/логоут и т.н. Някак от сериите за MVC не беше изяснено това, та в всички разработки си правих някакви злокобни пирамиди за валидация в самия контролер, което от своя страна е двойно грешно – един път че цялата валидация е била в контролера, втори път че се правят безумно много еднакви проверки за всеки от контролерите или методите. Мислих си го че нещо не е наред и се чудех как да ги унифицирам нещата, но някак не седнах да го измисля, пък и не ми пречеше толкова, та си карах погрешно 😀

  Супер си. Всеки път го доказваш, а и плюса в тебе е че можеш и да го преподаваш както трябва.
  И аз не харесвам повечето фрейуърци заради прекаленото им ограничаване, точността която изискват, необходимостта от четене на тоновете документация, че да им разбереш логиката и т.н. Пък и никога не съм би фен на нещо готово, обичам да си хвана празнотата и да си направя нещо или поне минимум да имам някаква основа и после тотално да я променя. Важно ми е логиката да я има, да се види един път как може да бъде, да ти се задвижи именно това обектно ориентирано мислене и после вече да можеш да си го направиш. Именно това правиш – показваш как може да станат нещата, показваш базата/основата, върху която лесно се надгражда.

  За момента съм до 26-то видео, че късно почнах, че съм и в сесия, та сигурно тези дни като до прегледам останалата част ще мога да добавя ако трябва нещо.

  Много поздрави и много бири 🙂

 9. Prez

  Преди малко изгледах 1вото видео, по лична традиция гледам последното видео, за да мога да сравня колко точно по-сложно става накрая. 😀

 10. Charlike Mike Reagent

  Ahaha, Ванка уникален епичет тип си ей.. Много забавна серия, много лафове изръси много ведро ми стана след като доизгледах всички останали уроци. Много злокобни логики и много развързани работи, което пък не е лошо както казваш, макар да е в разрес с разбиранията за разбирането за fw.
  То да е рамка, да е рамка, колко да е рамка, нали трябва да става за удобна и по-бърза работа и колкото се може повече да е леко. От към бързодействие си го направил бижу направо. За тези, които са си помислили както каза, че видиш ли „ама тва не е в продъкшън“ – кво означение има? Нали важното е че ядрото е бързо 10-20 пъти по бързо от ядрото на CI и Lava.. Какво повече можем да говорим, подяволите?! 😀
  Както каза и много ме изкефи с тоя лаф напрао разби.. „ама чай ся аз сам програмиста, кво ш ме задължаваш ся това па онова – позволи ми па аз си знам кво ш си прая , ако тряя ш ми изтрещи грешка па ш си троша главата..“, другия фън лаф е „данната“ , мое да е правилно да се казва така ама е супер смеха 😀

  Айде чакаме с нетърпение 🙂 Имах и няколко въпросчета ама ги забравих заради изпита утре, та ще я прегледам още един път или като го качиш като го прегледам ще се сетя.

 11. Гюро Яжов Метача

  Е не т’ва за данната е грешно. Няма такава дума, сиреч няма данни в единствено число. Това даже по информатика се учи, още някъде в началото.

  Тук грешката идва от това, че от побългарената чуждица датата се опитваме да изкараме българска дума.

  Аз разбира се, че също го видях това, но не мислех да се обаждам точно за това. Все пак това тук не е серия уроци по БЕЛ.

 12. gatakka Автор

  Аз информатика не съм учил, за това не знам. Просто често съм го чувал в разговори от хора доста над моето интелектуално ниво. То тука е малко размито, Щети-щета, Медиа-Медия…. но нека да не насочваме темата към БЕЛ 🙂
  Обещавам повече да не я ползвам в единствено число 🙂

 13. Гюро Яжов Метача

  Така като гледам и в моето мнение има изпуснати запетайки, тафталогия и други глупости. Но нека, не обръщаме внимание точно на това сега. Тук имаме други дела за вършене.

 14. Stilgar

  За протокола има дума за данни в единствено число и тя е „датум“, но никой нормален човек не я ползва.

 15. кюфте

  Аз за това съм против превода на технически термини като array да е масив, pointer да е указател и тнт. Ако се оптиваш да обясняваш на някой, който си няма идея от програмиране може да се опиташ да ползваш превод (въпреки че едва ли това ще помогне), но като говориш с други програмисти е направо порнография.

 16. Динозавър

  Нещо извън темата: Може ли да ни покажеш как се инталира Chrome OS?
  Нещо по темата: Наистина страхотни уроци! 🙂

 17. Levent

  Благодарим за направения труд. Дойдеш ли във Варна, ще те черпя като за световно. 🙂

 18. SKiLLeR

  Много добра серия, всичко е обяснено много добре. Доста неща понаучих, няколко лоши практитки забелязах ,че съм допускал. Заедно с един приятел разработвахме framework и твоите уроци поне на мен лично доста ми помогнаха. Браво! Междо другто забравил си да направиш добавянето на параметри към методитте.

 19. gatakka Автор

  Добавянето на параметри към методите за мен е едно от НАЙ-ГЛУПАВИТЕ неща. Само пречи. Аз лично го мразя. Контролера трябва да си взима данните, не да му ги подават. Той е гара разпределителна, той има нужда от цялата информация, за да вземе решение. Не можеш да подадеш цялата информация в параметър.

 20. Валентин

  Г-н Ванков ще се радвам ако ми отговориш на следните въпроси 😀 :
  Има ли съществена разлика м-у бързодействието на процедурния код и този написан на MVC.

  И другото което искам да те помоля е да направиш урок за кеширащи системи, бързодействие на сайт и т.н. Мисля че ще бъдат полезни 🙂

  Поздрави,

 21. gatakka Автор

  @Валентин въпросът ти не е много точен. MVC може да се реализира и с ООП и с процедурен код (второто е непрепоръчително). MVC е шаблон, темплейт, серия от правила, по които дадено нещо работи. Процедурния код е парадигма.
  Това което питаш е аналогично на „Кое е по-жълто Audi или зелка“.
  Ако питаш кое е по бързо, процедурен или обектен код, то тогава е ясно- процедурния код е между 10 и 40% по-бърз от обектният, и това е във всички езици.

 22. Гюро Яжов Метача

  Смърта трябва да си забелязал от толкова много уроци, че Иван не е някакъв закостенял тип, а точно обратното, много активен, много напредничав. Но дори без това съвсем ясно се вижда от неговите уроци, че е винаги с последни версии на програмното си обезпечение. Това разбира се носи известен риск, но и печалбата е ясна. Всеки решава за себе си.

 23. Михаил

  Браво, много хубави уроци! Наистина ще се радвам, ако продължиш серията, защото в момента е леко недовършено. Надявам се и други да имат желание за продължение на серията за MVC=

 24. Mario

  Здравейте, много добри уроци. Поздравления !

  Имам едно концептуално въпросче. Говори се, че „Coupling“-a (зависимостта между отделните класове) не трябва да е голяма. Нека да кажем, че имаме клас Str::lower($str) или Str::plural($str). Статични методи, които примерно се използват в примерно 5, 6 класа от фреймуърка.
  кодът примерно е:

  lower($str) { return function_exists(‘mb_strtolower’) ? mb… : strtolower($str); }

  Добра идея ли е това, защото от една страна:
  1) Метода е централизиран и лесно се променя;
  2) Не пишем еднакъв код във всички класове, които го използват;
  3) Пишем по-малко, особено ако кодът за lower е по-голям;

  От друга страна:
  1) Ако премахнем класа Str класовете, които го използват няма да работят и ще трябва преработа;

  Това е прост пример, но при по-сложни може да има доста зависимости.

  Мерси

 25. Levent

  Към тези, които са решили да правят собствен MVC framework, искам да препоръчам да погледнат и ASP.NET MVC. Според мен има прекрасни концепции. Имаш темплейт и при зареждане на view зареждаш само съдържанието, наличие на PartitialView, възможност даден метод да връща различни обекти като json, xml, page, атрибути(пред класа слагаш [HttpPost] и самата страница става достъпна само чрез пост заявки) и най-сладкото, пак според мен, Razor View Engine/пишеш си програмния код ввътре в html’a без отварящи и затваря тагове. @var, @if(…) отговор

  Не твърдя, че ASP/ASP.NET/ASP.NET MVC са по-добри от PHP + стотиците фрейморци, но винаги можем да научим нещо ново от и от Тъмната страна на Силата. 😀

 26. AsenatA

  Иване, БЛАГОДАРЯ за тези изчерпателни уроци!!!
  Моето мнение за GF е, че трябва да го развиеш и пуснеш, защото е престъпление FW , който работи с 10-ки пъти по-бързо от наложилите се в бранша да си остане идея реализирана само на твоя компютър.
  Тепърва навлизам в света на обектното програмиране и употребата на FW, но кажи ми как след като видях тестовете, които направи с два от най-използваните FW-ци спрямо твоя, да седна и да разработвам и да се уча на тях. Така или иначе ти за себе си ще довършиш GF-а, та молбата ми е да пуснеш още няколко урока, за да не го оставиш недовършен. Концепцията за това, че един фреймуорк трябва да се грижи за организацията и за базовите неща в един проект, и че не трябва да ограничава програмиста , много ми допада и това, което направи в тези 44 урока ми се стори решение на проблема.
  Благодаря още веднъж за уроците и се надявам да ти остане време и желание да ги продължиш.
  Специално от мен си изкара много бири. 🙂

 27. Georgi

  Имам питанка. Аз преди около 2 месеца успях да завърша подобен fw но след 2-рия проект усетих, че нещо ми куца като цяло. Интересува ме как е най удачно да се организират моделите и точно каква част от кода трябва да бъде отделена в тях там. При мен всеки модел е специфичен за контролера. Тоест за всеки контролер има модел което не е добра идея. И ако работя с DB трябва ли контролра да извича записа или модела. В момента контролера ми само се занимава да вика функции от модела и да слага резултата в view-то (за което ползвам SMARTY) Просто тази част от архитектурата не ми е много ясна как може да се оптимизира. В крайна сметка целта на цялата работа е да прави проектите бързо.

  Поздрави,
  п.с. Клиповете са много добри и всичко е добре обяснено.

 28. Гюро Яжов Метача

  To правено така по-добре карай на шаблона модел-изглед. По тоя начин само си увеличаваш работата, включвайки излишен контрольор.

 29. emo

  ще е интересно да има малко повече инфо за моделите, че не ми стана ясно как се изкарва информацията на view

 30. gatakka Автор

  @Гюро Яжов Метача тези „тънки“ или „микро“ контролери, за които предполагам говориш, и така силно използвани в laravel за мен са грешен подход. Причината е проста, или прекарваш всичко през контролер, или не. Тогава, ако искаш да направиш нещо с базовия контролер, знаеш, че всичко ще приеме промените. В MVC имаш 3 слоя, и силата идва от римското „разделяй и владей“. В момента в който разкараш някой слой, с абсурдната теза, че било 1 ред, вече нарушаваш това правило. Аз лично не съм навит за 1 или 100 реда по-малко да си орежа крилцата за напред.

  @emo явно ще трябва да направя някви серии как точно се ползва MVC, че много питате 🙂 Не виждам кое му е трудното, но няколко урока няма да навредят. След като пусна за андроид ще направя и за това

 31. Марко Поло

  Поздравления! Много, много полезни неща, събрани на едни място. Има ли начин да помоля за текущи и бъдещи версии на фреймуърка да ги качваш някъде. Не искам подробна документация, т.е. неща с които да се ангажираш, просто да го качваш някъде и ние да го сваляме 🙂

  Благодаря!

 32. gatakka Автор

  Ами ако го пусна ще е в github, но ако го пусна това значи, че ще трябва да го поддържам 🙂

 33. Марко Поло

  @gatakka: Ами пусни го, никой с нищо няма да те задължава, твоя воля дали ще го поддържаш или не. Може някой друг(а защо не и повече) да започне да помага в развитието му, знае ли човек без да опита 🙂

 34. Красимир

  Много добра серия! Аз си бях започнал мое MVC но имах много питанки които се чудех как да ги оправя в серията намерих решение на всички тях. Ще е хубаво да има продължение на серията примерно да се направи query builder това ще е много интересно 🙂

 35. Марко Поло

  Не знам до колко си запознат с python, но ако имаш време хвърли едно око на web2py фреймуърка. Смятам, че е замислен добре, но ще ми е интересно и твоето мнение!

 36. gatakka Автор

  Смоко ми е любимец, но честно за мен Python не е най-добрия избор за WEB, поне аз лично не бих писал web неща с него, но езика си има всичко, което си трябва, и има много успешни проекти….

 37. Марко Поло

  На мен смоко(яко сравнение) не ми е любимец и няма да ми стане :), просто се „налага“ и пиша уеб приложение със смоко. Тъпичко ама к’во да се прави. Идеята е, че web2py фреймуърка, ако не беше да ми спести маса работа, щях да съм изпушил вече 🙂 Ще ми се подобен фреймуърк за PHP, а може и да го има, само че аз да не знам за него.

 38. Гюро Яжов Метача

  Пичове, а Ве днес чух за един нов (за мен) шаблон „Наблюдател“ (Observer). Може ли някой по-напред с шаблоните за проектиране да даде една добра връзчица към описание за него, така като за ламери, ама не ламерско обяснено. Ще съм много благодарен.

 39. Charlike MIke Reagent

  Както казах и по-нагоре още в началото, супер си е фреймуърка. Доразвих си го всичко точно, остава само така измеждудругото да те потсетя, Ванка, да пуснеш няколко урока за traits, че вече от php5.4 ги виждам и ми се струват доста интересни, и също толкова добра добавчица както бяха namespace в 5.3. Да направиш няколко урока как биха могали да влезнат в употреба, нещо няколко нагледни примера, да споделиш мнение добре ли ти се стува идеята да ги има и дали ще е също толкова голям плюс както бяха namespaces.

  Иначе, много поздрави, CMR. 🙂

 40. Ивайло

  С критика не мога да допринеса , но мога да изкажа огромните си благодарности .. Дано и в бъдеще намираш мотивацията , енергията и време за подобни проекти .. А ако случайно те видя „на чужда сватба“ или не точно , имаш 1 каса бира .. все пак с 1 бира най-много човек да се ядоса, че няма 2-ра .. не става 😀

 41. Гюрчо Жольов Метача

  Ванка това ми припомня да ти кажа да сложиш едно копченце за почерпки. Да няма да имаш и една халба на ден, да може би звучи срамно, като милостиня. Но Ванка, много народ те уважава и много народ иска да благодари, дай им този шанс. Не за себе си, а за тях. Те искат да се почустват по-добре.

 42. Гюрчо Жольов Метача

  Петре това единственото приложение, което му намирам е за Dependency Injection, само че се чудя защо за целта да използвам този шаблон, а не интерфейси? Може би казвам нещо много глупаво, но съм ламер и толкова разбрах от обяснението във Википедия.

 43. nikola796

  Страхотна поредица уроци, и много добри обяснения. Много неща научих от тези уроци благодаря ти.
  Аз определено проявявам интерес към втори сезон 🙂

 44. MiTaKa

  Здравейте, искам да попитам някой ползвал ли е FluentPDO и какво мислите за него?

 45. Dimitar Nikolov Stankov

  много полезна серия … най накрая да намеря време да я изгледам …ще се радвам ако има още видеа на тези тема

 46. gatakka Автор

  Това означава, че имаш синтактична грешка. Някоя скоба, пропуснат $ или подобни 🙂

 47. noob

  Здравей, първо искам да кажа че уроците са страхотни. Благодаря ти много за отделеното време, и ако има продължение със сигурност съм на първия ред :). Критика не мога да изкажа, защото нямам нужното ниво за това, но имам въпрос. Остана една грешка, която е свързана с метода saveSession() от уроците за запис на сесията в база данни. Фактически, когато се изпълни метода, който викаме в деструктора на App дава грешка – Cannot modify header information… Та въпросът ми е къде трябва да викаме метода за да избегнем грешката?

 48. noob

  Получавам много странен бъг. В последния урок написахме DefaultController, който просто вика инстанциите на други класове и в контролерите можем да използваме съкратения синтакс например $this->app->displayError(404); Всичко работеше до момента, когато реших да сменя името на дефолтовия метод. Значи на края на уроците той остана с име index2, а аз реших да го направя просто index, и получих следната грешка Fatal error: Call to undefined method stdClass::displayError(). В началото помислих че пропускам някъде да сменя нещо(сменям в конфигурацията и в самия контролер) за да работи, но се оказа че ако метода е с всякакво друго име различно от index нещата си работят. Това нормално ли е и ако не защо се получава така?

 49. кюфте

  При PHP версии по-стари от 5.3.3 метод с името на класа се третира като конструктор.

 50. noob

  Благодаря за отговора. Ако някой помогне и за първият ми въпрос цена няма да имате :).

 51. noob

  Благодаря за уроците. Ако имаш време били обяснил как би могла да бъде направена плъгин системата. Изчетох сума ти и информация за така наречените hooks, но не мога да преценя как биха се приложели в един mvc framework.

 52. Alexander Dermy

  Всеки ден си казвам – „Аз знам, колко много не знам“. Отдавна някой не ми е давал такъв стимул и желание да пренапиша поне една част от нещата. Проблема ми е че винаги съм работил сам, и винаги съм се съмнявал в нещата които правя. Много е важно да има среда и колектив и знанията да се споделят. Приветствам и благодаря за това което даваш на хората. За мен това е алтернативен начин на мислене, който ми показва как могат или трябват да бъдат направени нещата. Е човек винаги се съмнява че има и по добро решение, но основата е стабилна и ми харесва. Обаче имам няколко въпроса на който бих бил благодарен ако ми отговориш. Не бих казал че не ме интересува реализацията или конкретен код но бих се радвал дори и на напътствия и от типът на правилното място за изпълнение е еди къде си и би трябвало да прави това:
  – Къде е правилното място и как би реализирал езиковата зависимост на един многоезичен сайт. По същата логика реализацията на изходните данни към XML, PDF, ECXEL ….
  – Добра практика ли е да се пренасочват POST заявките към GET с цел невъзможността за обновяване от браузърите и повтарянето им.
  – Защо трябва да има отделен рутер за AJAX.
  – Само данните на изхода ли би трябвало да се кешират. Каква е логиката кой неща би трябвало и кой не.

  п.п. Създаде ми комплекси с бързодействието от теста, но пък ме изкефи логиката нека има повече но го ползвай само когато ти трябва. След тези лекции ми се промени мисленето за което съм благодарен.

  „Дай на човек една риба и той ще яде един ден. Научи го да лови риба и той винаги ще има храна.“ Китайска поговорка

 53. ivan

  15-1-2018
  много неща научих от г-н Ванков, gatakka от уроците му в https://tutorials.bg които си платих, за 1-на година, не е проблем, но, но и за много неща се замислих, даже му писах е-майли с въпроси, надявах се на компетентен отговор, но, с вчерашното му е-писмо „УВАЖАЕМИ“ направо ме втресе и за нещо в повече да питам, да дискутирам:: НЕ! Благодаря, благодаря – все пак съм възрастен Човек и исках малко помощ, в см. на цялостен малък проект, пример, добър пример за подражание, но както и да е .. Каквото поискал, това се обадило. Не било в тикви, а в кратуни. Сам съм си виновен, че се предоверих. Колкото, толкова – казва НАРОДЪ …
  Иван
  15-1-2018

 54. gatakka Автор

  Уважаеми,

  Това което ВИЕ искате последните си мейли е да ви стана частен учител, или да правя видеа специално за ВАШИЯТ конкретен случай. Обясних ви над 10 пъти, че нямам необходимото време за това, а и дори да го имам не е практично да правя видеа за определен конкретен, частен случай, защото те помагат само човека с този случай.

  Видеата и материалите целенасочено са генерализирани за да може да се схване концепцията.

  Как се сменя HTML меню? Ами сменяте HTML-а. С какво да го сменя? Ами с данните които искате да се показват. Ама от къде да взема данните които искам да се показват? Ами от базата! А как да ги взема от базата – ами изгледайте някой от видеата или потърсете в мрежата.

  Съжалявам, ако сте имали грешни очаквания, че tutorials.bg е система на „частни“ учители, или някаква форма на support. Не е, никога не е била и никога няма да бъде.

  Ние се опитваме да дадем принцип и концепция, която програмиста да може да адаптира към специфичният случай в който са попаднали!

 55. ivan

  г-н Ванков,
  ако позволите –> в този постинг, в който днес писах и попаднах съвсем, съвсем случайно то и др.читатели още 2013г. са очаквали нещо повече, т.е. нещо просто, според тях а именно да предложите един цялостен малък концептуален прост пример и от него да се влезе на дълбокото, но това са само пожелания, очаквания, каквито имах и аз.
  Не Ви давам оценка, нито се заяждам, нито Ви давам акъл – то това е все пак Ваш авторски подход и то напълно добронамерен.
  Който иска да чете, да чете, който иска да не чете, да не чете, негова си работа е и наистина не сте ми „частен“ учител и не това ми е била идеята в повече.
  Проста едни свръх очаквания.
  Вместо това получих „уважаеми! и т.н…“, но да не задълбаваме, и да не се чустваме „загубени в превода.“.
  Ако сте ме разбрали погрешно, то се извенявам или ако съм Ви засегнал с нещо, сорри !?
  Благодаря Ви.
  Така, че колкото, толкова.
  И така става.
  Поздрави,
  Иван Илиев
  15-1-2018.
  *** The End! ***

 56. JV

  @Бай ви Иван
  Ако си някакъв дивелпър, моля те, направи едно добро на цялото къмюнити – скрий се някъде, блъскай си по клавиатурата колкото искаш и избягвай да се изказваш в теми, където се предават знания.
  Благодарение на голямото количество статии и видео уроци, хората, които сега започват, бързо ще изместят дебили като теб и обстановката ще стане още по-приятна.
  Съжалявам, но глупости от рода на:
  „П.п. Дори понякога съм против видео уроците за програмиране,
  защото показват лесният път да се достигне до някои неща.
  Т.е. водят до затъпяване.
  Нещата се учат с много блъскане по клавиатурата не с мързел.“

  Показват колко голям малоумник си!

  @gatakka
  Извинявай, бате, че ти цапам блога, ама не можах да се сдържа!

 57. JV

  @Бай ви Иван
  Нещо си се объркал. Мисля всяка дума, която съм написал и ако се налага, ще го повторя на всеки, който изръси подобна простотия, въпреки че в българските форуми това е ежедневие.
  Не е срамно да поискаш помощ за нещо, което не знаеш… срамно е да знаеш нещо, защото някой си е направил труда да ти го обясни и да не го споделиш с други, които искат да се научат.

 58. gatakka Автор

  От много време не ми се бе налагало да трия коментари. Хайде всички по-спокойно, моля!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *