Съвършенната цензура

Ей, успяха най-накрая. Толкова време се бориха, вече обаче май са напълно готови. Според някой е голям успех, и наистина е, ако се погледне от страна на математика, обработка на човешки езици, анализ на социални мрежи и един куп неща, за които много математици и компютърни инженери не са и чували, защото те ги измислиха. И всичко това за една проста идея, тиха цензура. Ето как работи, да приемем, че аз съм блогър, който има някакво сериозно влияние по дадени въпроси, това лесно може да се разбере, тъй като в социалния граф аз ще съм голям възел с много нодове. Да приемем обаче, че аз не споделям идеите на хората с пари, които искат още пари, и сляпо вярвам, че наистина има свобода на словото, и започвам да пиша някакви истини. Какво може да стане? Има 3 основни изхода:

1. Те не правят нищо, евентуално губят

2. Те ме цензурират директно използвайки адвокати, измислени доказателства и подобни (Асандж е подобна схема) неефективно защото вдигат шум и хората се питат защо е този шум

3. Отстраняват ме по някакъв начин да не пиша такива неща (подкуп, физическо спиране на достъп до мрежа и компютри…… абе използвайте фантазията си, гледали сте хамерикански филми) също неефективно.

Обаче вече го измислиха. Не правят нищо. Никой не ми прави нищо, блога си ми седи, няма заплахи, няма организации с по 3 букви да ми спират достъпи без съдебно (или фалшиво такова) решение. Но ако някой извън мрежата (социалния граф) се опита да прочете моя блог, той ще го отвори, но ще получи леко променена статия, специално променена за него. Тихо, тайно и неотличимо. За мен и всички от моята мрежа, всичко ще е ОК, и ще си мислим, че правим нещо, а за обикновения човек, ще му се стори, че статията, идеята, концепцията не струват и ще отиде да гледа някое реалити.

Хванахте ли как работи механизма? Същата идея както са се цензурирали писма от затвори и концлагери преди да достигнат получателя. Е, вече това го има само че в електронен вариант. И ето една от причините всяка голяма компания да иска максимално информация за вас, къде сте, какво ядете, с кого, за кого си говорите, за да се натрупа тази социална мрежа, и после информацията от нея да бъде експлоатирана.

Разбира се, че ако променят копие , което мой познат (съратник) чете, той ще ми се обади и ще ме попита „Какви са тия глупости“, за това е важно промененото копие да се вижда САМО от хора извън мрежата, а за да разпространите дадена идея, трябва да имате повече хора извън мрежата, отколкото във вашата мрежа 🙂

Хайде, да ни е честито, скоро май ще трябва да правим и хеширане на блог постве, и хеша да се разменя по криптиран канал за верификация за промяна. Ама не може да не се радваш на прогреса, и до къде са стигнали нещата.

И да, просто го сънувах преди малко, имам хрема и ми се присъни как работи този механизъм.

101 thoughts on “Съвършенната цензура

 1. echeveria

  Ами ся дали е измислено не знам ама едно време пробвах един пърл скрипт дето на компа дето съм хакнал му обръща всички снимки на страниците наопаки. Та къв е проблема за това дето го пишеш.е, ще има мрънкане ако се усетят, ама ако не се
  усетят…

 2. Петя

  Вариант:
  Човек извън мрежата и човек в мрежата сядат да пият по кафе и обсъждат, това, което са прочели.

  Какво се случва тогава?

 3. gatakka Автор

  M.I.M (man in the middle) Не е възможно във всяка ситуация, но като се има предвид, че на запад обикновено доставчиците са крупни ….
  Сънувах само алгоритмите за разпознаване и замяна и социалните мрежи 🙂 Ако вдигна и температура ще сънувам и как точно подменят заявката 🙂

 4. taniiak

  Предполагам стария метод с хъкване на комп сега е прераснал към по- модерна глобализация. Само не сванах връзката м/у хремата и съня 🙂

 5. Кирил

  Аз не мога да разбера защо просто не си наемат медии които да водят кампания или отричаща това което ти пишеш или осмиващите те. Например говориш, че няма свобода на словото, вместо да те цензуират и тем подобни, защо просто не започнат кампания по всички медии да се казва колко е свободно словото и по някакъв начин да се осмиват хората които мисля по друг начин. С добра медиина кампания ще са много по-ефективни.

 6. gatakka Автор

  Или аз не обясних, или не схванахте. Тук не говорим за хора от световна величина, които използват мас медиата. Тук говорим за зараждането на идея, преди да е добила онази критична инерция.
  Преди човека да е станал „лидер“ и много нодове да се закачат към него.
  А големите медиини кампании те си вървят, но за други неща, няма ли да е странно, ако главна медия почне да говори за неизвестен човек? Нали хората ще почнат да се интересуват от него 🙂

 7. HanKrum

  Цензура е имало, има и ще има. Дори и най-четената Книга на света е цензурирана, затова четете между редовете и не само с очите си! Пътя ни не е начертан а описан, за до го намерим ние. Аз винаги пресявам информацията, която получа, но чета и „едрото“ и „дребното“.

 8. xkernell

  Ванкооо, Ванкооо… тихубаво си го сънувал това, ама трябваше ли да го казваш… абе нали сега и „те“ ще разберат за това, та не дай си боже да го реализират… 😀

 9. xkernell

  Или вече ти си го реализирал в обратен вариант, и всъщност „те“ виждат променена информация… 😀

 10. Кирил Йовев

  А бе глупости…ти говориш за нещо като контрол над глобалната мрежа – това е невъзможно да се случи…Всяко устройство, което се свърже с интернет го разширява. Никоя корпорация няма, а и няма да има ресурса да направи нещо подобно.

 11. THINK

  Системата ти ще работи само, ако случайни хора не могат да комуникират помежду си. Т.е. по твойта логика, ако ти отвориш НАПРИМЕР снимка и там видиш много красива жена със супер сини очи и решиш да я споделиш в някой общ канал, където има хиляди непознати хора като кажеш: „гледайте какви хубави СИНИ очи“, а същевременно Биг Брадър знае за конкретен човек, че мрази зелени очи и като човека реши да види линка ти му показва снимката със зелени очи ……. какво става тогава ?! Веднага ще ти отговори, че си далтонист … ти ще го питаш защо …. и се почва теория на конспирацията, която до 1 месец ще е световно известна. Навместо снимка може да е всичко останло, текст, анимация, видво, аудио и т.н. Та … пак ще повторя – системата ти работи само в идеален вариант на свят, в който случайни хора НЕ МОГАТ да комуникират помежду си. 😉

 12. xkernell

  Да, и аз така мисля. Защото това рано или късно ще стане всеизвестно, и тогава която компания го прави, независимо дали е MS, Apple или Google, ще затъне много яко.

 13. THINK

  Извинявай, че пиша втори пост, но просто искам вкарам една вметка. Та, идеята е, че в днешният свят все още всички хора могат да комуникират с други случайни хора и да разменят информация, на която са се натъкнали в интернет, по много други различни начини (например говорейки навън на поляната), без участието на цензуриращ MIM. Също така човек може да разглежда информация от даден блог от безброй различни места (IP-та) и съвсем различни (не негови) акаунти. T.e. например ти си от Лондон, но се запознваш с някой човек в метрото в Токио и му казваш да отвори еди кой си блог, защото там има страшна идея и двамата гледате в дисплея какво ще се появи :D). По този начин, стига да си поне малко в час, веднага след зареждането на страницата ще останеш доста изненадан от фрапиращата цензура. И т.н. и т.н. 😉

 14. tonitochev

  Аз пък си мисля, че тая концепция за да работи, трябва половината хора да следи и цензурира другата половина хора. Тоест, не вярвам, че машина ще може да следи всичките тези милиони постове във блоговете и съответно да ги „поправя“ по подходящ и необходим начин в зависимост от интересите на цензуриращите и в зависимост от кой ги чете.
  Пък от друга страна, самите цензуриращи обекти не биха били малка бройка и със сигурност ще имат различни интереси, понякога чисто противоположни и тогава какво става?

 15. thedem

  Няма как да сработи тая схема, като завъртиш през няколко проксита, нали ще видиш че ти дава работи дето не си ги писал 🙂

 16. thedem

  Другия проблем в схемата е, че още не са направили софтуер който може да чете гладко текст без да срича, да не говорим за преразказ с елементи на разсъждение 🙂

 17. diti

  Със сигурност са се сетили за това вече.
  Но са си сметнали също и плюсовете и минусите ……

 18. gatakka Автор

  Въй въй, май наистина не мога да обяснявам. Информацията се променя спрямо ВАС, тоест трябва да сте разпознати кои сте. Мислите, че е трудно и с проксита ли? Почетете малко, и ще видите, че е почти невъзможно да останеш анонимен и неразпознат.
  Отделно, това се използва ПРЕДИ човек да стане „лидер“, след това всичко за което говорихте, че има други канали за комуникация, ще сработи.
  Помислете, ако има цензура, кой почва да реве най-много? Този, който се цензурира. Ами ако той не знае че е така, и ако не може да докаже, че е така?
  И не е нужно половината население да контролира другата половина, компютрите се справят перфектно с разпознаването на човешки език, как мислите, че работят таргетираните реклами? Нали се чете писмото/страницата и ви се предоставя контекстен продукт 🙂 Нещата просто вече минаха на друго ниво, освен разбирането, вече могат и да създават.

 19. ftpkid

  А бе Ванка, професионално изкривяване ли е, к’во ли е, ама няма да сънуваш някоя хубава девойка на Бахамите или Хаваите, ами… 🙂

  Бързо оздравяване.

  И помежду другото, днес се навършват 23г. δημοκρατία, да са ни честити! 🙂

 20. ftpkid

  @thedem Проксито нищо не прави! С четири реда на PHP и вече ти знам истинското IP, дори и да си зад прокси.

  $real_ip = $SERVER[‘HTTP_X_FORWARDED_FOR’];

  И нинджа номерата са разкрити.

  С думи прости, няма такова животно – анонимно сърфиране в Интернет.

  Да не говорим, че и MAC-адрес оставя следа…

 21. thedem

  @gatakka , ами пускай блога на HTTPS.

  @ftpkid, тая информация, ще я видиш, ако ти я даде някой, а през tor network , ще видиш серийния номер на жезъла на Моисей 🙂 .

 22. deyan

  Четох някъде статия за точно за TOR ,че има начини да се слухти,аз лично съм си правил експеримент със ssh и да спомена хич не много сигурен.MIM върши отлична работа ,особено когато имаш безжична мрежа.Тука говоря за човек с повече познания и с необходимия хардуер ,изобщо да не споменавам за интернет доставчиците.
  gatakaka e прав ,щом аз мога да прихвана комуникацията между телефона и компютъра без особени усилия ,си представям хора с много повече знания от мен какво могат да направят.

 23. ftpkid

  @thedem, Tor е друго животно. Тук вече иде реч за „Onion Routing“. 😉 И май пак не е пълна анонимност.

 24. Stilgar

  Щом се налага да се правят такива неща значи положението много се е подобрило. Едно време им трябваше само агент в кръчмата и контрол над телевизията 🙂

 25. thedem

  М дам , на всеки двама комшии, третия е бил доносник, и редовно са ходели да попълват :). И за да излезеш през граница на екскурзия, задължително се е зачислявал един писар към групата 🙂

 26. ronin

  За съжаление сценария на @gatakka би могъл да стане реалност, ако хора с власт и плитък ум си изпият грешните хапчета. Всеки от нас първо се свързва с неговото ISP, а повечето ISP-a се свързват във така наречените „Internet Еxchange Point“
  http://en.wikipedia.org/wiki/Internet_exchange_point
  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Internet_exchange_points_by_size
  Интернет не е чак толкова децентрализиран, че да не може да се контролира, ако се наложи. Няма ли тука някой, който поства от онази голяма азиатска държава, зад голямата [огнена] стена, да каже как е положението там. Май не е много розово от гледна точка на цензурата.
  Tor е един от най-добрите анонимизатори, но цензура-налагащите лесно биха могли да решат този проблем, като просто блокират криптиран трафик. @ftpkid идеални неща няма като „пълна анонимност“, но 99,9% също е добро число. А както @Stilgar каза, Георги Оуруел от кога е още е описвал интересни неща. Тая книга още не съм я прочел, но ще си я сложа в списъка.

 27. thedem

  Могат да запушат определени портове , самия трафик няма как да се сортира по това дали е криптиран или не. На някои държавици им запушиха преди време 443 SSL (не знам дали са още тъй) , което е мега малоумие 🙂 примерно терористите ще скочат на друг порт ама PayPal не . И каква е цялата печалба от тоя зян не знам.

 28. ronin

  @thedem, за портовете е така, но със „deep packet inspection“ можеш да различиш криптиран трафик от „plain text“. Във втория случай виждаш директно думите от речника (български, английски ..). Във първия случай виждаш „мешаница“ от символи, които нямат никакъв смисъл и просто не пропускаш тези пакети.

 29. thedem

  Информацията в мрежата не е само plain text има и файлове и др. Не можеш да пуснеш само plain text а всичко друго да го отрежеш с брадвата. Всичко ще спре.

 30. ronin

  И да и не. Да, има binary, video, audio .. файлове, но може да се направи така, че ти да можеш да сваляш тези файлове от *контролирани* източници, а самият ти да нямаш право да ги споделяш. Виждаме как някои хора искат например да блокират torrent протокола. Може също така да ти се позволи контролирано изпращане на файлове, като файла, който изпращаш се проверява с хаш сума, сравнява се със база данни за автентичност (тоест да не съдържа „скрита“ информация във себе си) и се взима решение дали да се позволи изпращане или да се забрани. Както казах, в някои страни това се прилага (смятам, че няма нужда да цитирам) и дори да не е със 100% успех, 99% пак е кофти число.

 31. thedem

  То ако е въпроса за скритата информация, има толко начини че няма начин. Като се почне с един от старите, ползван от шпионите през студената война, с 2 еднакви книги. Ключа е цялата книга, хъхъ мегабайт ключ. (10 17 6) – (страница ред дума)
  Може да се разкодира само със същото издание.

 32. Данаил

  Това ми напомня на „Уранови уши“ на ЛЕМ, който не го е чел, да го прочете. А цензурата съществува отдавна, и ще съществува още дълго. Ние не можем да я изкореним, можем само да намалим влиянието и. А за тези дето смята че сценария не невъзможен, ще цитирам филма „Обичайните заподозрени“ -“ Най-големия номер на дявола е, че накара хората, да повярват, че не съществува“.

 33. dont talk, just listen

  http://www.dnes.bg/mish-mash/2012/11/06/16-godishen-sybra-1-milion-zaradi-mobilno-prilojenie.172345
  +
  http://www.kaldata.com/%D0%98%D0%B3%D1%80%D0%B8/Microsoft-%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%B4%D0%B0-%D0%B2%D0%B8-%D0%BD%D0%B0%D0%B1%D0%BB%D1%8E%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0-%D1%87%D1%80%D0%B5%D0%B7-Kinect-%D0%B4%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%BE-%D0%B8%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B5%D1%82-74676.html
  +
  http://www.kaldata.com/IT-%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/Stuxnet-%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D0%BB-%D0%B8-%D0%BC%D1%80%D0%B5%D0%B6%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%A8%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BD-74716.html
  +
  http://www.capital.bg/biznes/tehnologii_i_nauka/2012/11/09/1943323_oruel_onlain/?ref=akcentmenu
  =
  http://en.wikipedia.org/wiki/Brazil_%28film%29 ???

 34. THINK

  Не, бе човек … Много добре си го обяснил, ама май ние не можем да ти го обясним. Ето възмжно най-елементарното обяснение: Пускаш една СТРАШНО КОМПРОМЕТИРАЩА статия в даден блог и после се опиташ да отвориш същата статия от съвсем друго IP като по този начин сам ще видиш цензурата. Или пък даваш URL на непознат човек, той да я отвори на неговото устройство и ще видиш цензурата на неговия дисплей. Кво прайм в този случай ?! Поне за момента все още не са измислили начин да не можеш да разглеждаш онлайн информация от различно IP или чужд акаунт. Сигурно след време абсолютно всяко устройство първо ще ти разпознава ириса, чертите на лицето, отпечатъците от пръстите (докато например пишеш по клавиатурата) или някоя друга част от тялото и ще знае точно кой човек какво upload-ва, какво трябва да вижда и какво не, но поне ние няма да доживеем това време. 😉

 35. tonitochev

  Еми теоретично сигурно би могло да стане. Обаче помислете, тая машина, дето ще следи всичко това каква мега огромна база данни ще трябва да използва, какви супер компютри ще трябва да има и то тогава Гугъл ряпа да яде. И това е само да индексира хората, блоговете им и кой ги чете. А като сложиш вече и съдържанието на блоговете и цензурирането им, тука става нещо невъобразимо огромно. И трябва все пак да има база данни и как точно да се цензурира, какво да се пропуска и какво да се подменя и т.н. Не мога да си представя такава информация да се обработва без някакво огромно забавяне просто. Няма начин да не се усети.

 36. thedem

  Абе изкуствения интелект , е далече от нивото да съчинява сам, какво да пише по блогове, че и да изглежда смислено. Те един превод с акъла си, не могат да направят автоматично даже. Гугъл Транслейт ако се има за най доброто средство за автоматичен превод, и като знаем какви бладидадида превежда …

 37. thedem

  Сега като се замисля , тая система, ако трябва да цензурира нещо дето го е писал @Гюро :). Ми те ше и се стопят клъстерчетата
  от метафора 🙂

 38. Данаил

  Да Гошето ползва доста странни изрази, но скоро системата ще се научи и на 15-тия пост ще му разбере метафорите (за разлика от доста хора). Момчета, не казвайте че е невъзможно. Можеби в момента е трудно постижимо, но това значи само едно – колкото повече се развива техниката и технологията, толкова по-лесно става изпълнението ѝ.
  Не забравяйте, дявола съществува.

 39. Данаил

  Ами ти като разбра че Б.Б е бивш мафиот …. какво стана?
  Какво стана като се разбра че имаме за президент агент на ДС?
  А какво стана като се разбра че само един митрополит не е бил член на ДС?

  НИЩО, защото на света има повече овце от колкото мислещи същества.

 40. Петър

  Добре дошли в Матрицата! Много добре си го обяснил Гатака, разбрах каква е идеята която си написал и хич не ме кефи този модел брутална филтрация на съдържанието и тотален контрол още в зародиш преди да си се издигнал в „Мрежата“.

 41. taniiak

  Иване твоето присънване си има и название- „Ефекта на 100-те маймуни“. Пише доста в нета за това които се интересува да чете.

 42. Петър

  Ха! taniiak много яко включване.Говориш за така наречената Ноосфера в която всички сме едно цяло, нашето ниво на осъзнаване за света в които живеем постоянно се надгражда и никога не започваме от нулата. някой е открил нещо и след това на някой друг му хрумва подобна идея, но в по-усъвършенстван вариант.Или с други думи понеже тук е блог, който се посещава от доста девелъпъри това е като да напишеш някой апп с framework.

 43. WiseMan CAx

  Браво за статията ти.

  Тя обаче показва само едно – неотменно и неотлъчно вървим към филма „Гатака“.

  Ти знаеш за кой филм говоря…

 44. Xenon

  @ftpkid за PHP кода имаш право единствено ако на проксито е включен XFF( X-Forwarded-For ), ако не е виждаш само IP адреса на проксито и в масива ти не се зареждат останалите адреси. Да не говорим че има неща наречени VPN-и които по мое мнение са по-добра стратегия от прокси кешовете. VPN-а може да бъде левел3 или левел 2 мрежа и може да е много сигурен откъм данни. Ама това са Advanced техники и мисля, че Ванката е прав. Хората се управляват със незнание, той не знае кво е Proxy, VPN или Tor. И като нищо ше му пробутат фалшив пост, както му пробутват всичко останало – тв, медии, политици, стоки, дрехи и коли.

 45. Stilgar

  Във филма Gattaca пък няма абсолютно никакво споменаване на цензура, нито директно нито индиректно.

 46. baihui

  Гатак, ще ти кажа само едно: „Че и си вярваш“.
  Взел си се прекалено на сериозно, че някой да го боли, че 100 човека ти четат блога. Или пък, че на 100 блогъра- 100 човека им четат постовете.
  Има 100 начина, чрез които да можеш да провериш дали „ти се цензурират“ постовете. Прекално „хамерикански“ филми си гледал, че да е възможно на всеки 1 да му се генерират по естествен път заменяне на думи. Самият факт, че „в просъница“ си имал „видение“ е доказателство колко нелепо звучи всичко, което казваш по-горе.

 47. Данаил

  Абе хора, пийте си розовите хапчета и четете само сайтовете на бтв-груп, няма да имате никакви проблеми …. то марулите нямат проблеми

 48. gatakka Автор

  @ bakhui никой не разбра какво имах предвид с това, че ми се е просънило. никой не е казал, че цензурират мен, или само блогъри обяснявам ти принцип и технология, която съществува. блога прави средно по 12 000 импресии на ден.
  дай малко по-спокойно.

 49. Оги

  Доста конспирация. Постановката –
  1. около 30 милиона пакета за секунда пик вечер за цялата страна всички ISP-та.
  2. 99.99% от тези хора са безинтересни.
  3. Бюджет – малък – България е бедна и малка страна.
  4. Служители – некадърни,мързеливи.
  5. ISP-та много, НЕцентрализиран трафик.
  6. Ушета по мрежата – не навсякъде и всички пасивни!
  7. Евреи – имат софтуера , но искат пари.
  8. Българи – малки, бедни, глупави та даже и властимащите. Грешните решения водят до неизрастване на личността и до затормозяване на аз-а което пък води до отчаяние а то води до некомпетентност и още грешни решения + точка 2 = липса на смисъл от подобна пиеса ТУК.
  Иначе теорията си я бива. Дай още детайли – какво още мислиш ванка ?

 50. Stilgar

  Аз смятам, че в момента такава технология не съществува. Не че е изключено да се направи в бъдеще, но както някой каза, то Google translate на нищо не прилича пък камо ли да сменят нещата в движение по този начин. Ще почакаме още 10 години.

 51. Оги

  Има страни в Африка където явно им е нужен контрол над всичко и всяка свързаност била тя 100кбит-а или 10гбит се експлоатира само след изградено, тествано, протоколирано и удобрено на държавно ниво подслушване. Това обаче струва пари и явно там има смисъл от нея. Пак говорим за пасивни неща. Иначе на мрежово ниво разпространените агресивни типове цензура са или deny/allow или bandwidth restriction, като и двата типа се констатират лесно. Типичен пример са торентите – ISP-тата губят пари от тях и то много и след като направят уравнението за взимане на решение дали да използват продукт за манипулация на трафика в което участват естествено и личностни решения на високо властимащо ниво – взимат решение. Хубавото е че някой решения са негативни. Лошото е че тук вече говорим за тишината която гатака спомена – в обществото не се говори за тези решения а статуса на свързаността се приема за даденост а тя примерно е лимитирана или я няма въобще.

 52. gatakka Автор

  @Оги много си прав, но идеята тук НЕ е да се цензурира всеки и всичко, а точно определени, предварително известни „цели“, тоест 30 милиона пакета НЕ трябва да се следят 🙂
  За ниските бюджети няма да говорим, понеже за такива проекти парите се смятат по по-различен начин 🙂
  Нецентрализирания трафик го има в България. Но хайде вземи някоя западна държава. Примерно Германия, колко ли ISP-та има? И колко от тях НЕ минават през Дойче Телеком. Да не говорим, че може чисто нормативно да се уреди 🙂 А да не говорим, че информацията се хоства на сървъри, а не на вашите компютри, тези сървъри НЕ са на квартални доставчици 🙂
  Това не е правено от българи за българи, това се финансира с американски пари, руски специалисти за китайски и арабски пазари.
  Ако се запознаете със социално-икономическите особености на някой от тези държави (аз не съм спец, обща култура просто) ще видите, че интернет, блогове… са ЕДИНСТВЕНИЯ начин за комуникация. ЕДИНСТВЕНИЯ. Арабската пролет тръгна от мрежата…… Никой не иска Китайска пролет, ооооо никой……
  @Оги, ако искаш повече детайли, ще споделя, просто питай нещо по-конкретно.
  @Stilgar тази технология съществува. Не виждам какво сравняваш google translate, при условие, че не говорим за превод, а за разпознаване на човешка реч. Хйаде пробвай voice search на google, дори и на Български език, и виж за какво иде реч…. Почти без грешки, и то на български с диалект.
  Нодовете се знаят предварително, тренда на информацията се знае, може да се разпознае и да се замени ….
  Чисто информативно, ползват се скрити модели на Марков, вариация. Ти си умно дете, ще разбереш 🙂

 53. Оги

  Ванка, ( не казвам Иване или Иван защото харесвам начина по който презентираш знанията си 🙂 )
  Досега не съм казал че описаната постановка не може да стане. Единствено казвам че няма много смисъл. Според мен основната техника за цензура и контрол е недопускане до чувствителна информация За Германия и ISP-тата – да, както ти казваш в уроците си за ООП че уеднаквяването и еднозначното моделиране на обекти води до лесно манипулиране в последствие на кода и функционалността … същото е и с мрежата: едно ISP , цел – решение и то лесно и по-ефтино. Ти казваш цели – да, бих уточнил: фокус. Няма ресурс или поне ще има митове за него да се следи цялата мрежа. Ако си непослушно котенце влизаш във фокуса(а той е способен, амин!), … но кой би влязъл там. Аз ти … не мисля. Може би някой който взима решения – да. Може би някой който има власт, била тя финансова или друга, а не трябва да я има – да. Да кажем машини анализират. Хубаво но то на 99.99999% от хората не им стига потенциала да правят конструктивен анализ та надали този 0.00001% са седнали да инструктират машините да го правят (поне аз не вярвам). Говоря за местенето на фокуса и решението „е ли обекта във фокуса“.
  Какво мислиш за цензурата на големите(татко G примерно) спрямо чувствителна информация на тема сигурност? и не , не говоря за тривиални неща.

 54. gatakka Автор

  @оги, машините имат 3 предимства:
  – не са субективни
  – не се измарят
  – много са бързи
  Да кажем, че технологията се развива на принципа на презерватива – по-добре да го имаш, но да не ти трябва, отколкото да ти трябва и да го нямаш. Това нещо ще остане незабелязано (ако почне да се ползва в реални условия, за сега има само тестове) от огромна част от населението, така че, технологията реално няма да съществува. Нали не са я казали по новините. Просто споделям неща, които видях. Както и да е.
  По отношение на google и тяхната цензура, мога да кажа, че те станаха големи лицемери. То да беше само за сигурност, някъде бях чел, че 40% от мрежата е спряна от индексите на google, и в нея НЯМА порнография. Google си индексира порнографията.
  Аз не ползвам google като търсачка и поща отдавна.
  Не че Bing не реже и тя, но за щастие си има системи и цели протоколи, които все още не са се набили на очи и които позволяват търсене в тези 40%. А те са интересни, мноооого интересни 🙂 за тези които не се интересуват от Анелия,Камелия,Мамелия,Памела, Джъстин Биибър, Как да отслаблем като се тъпчем като свине и седим в леглото…….
  Deep internet is another universe, and for now is completely free 🙂

 55. Оги

  Измарят се – горят им вентилаторите 🙂
  Бързи са – да.
  За 40-те процента: може, но не ми се вярва.Реалният процент тук трябва да е под 1 иначе ще се пръкне друга попупярна търсачка(недоволството на потребителите ще наклани везната на уравнението на популярността). Все пак основната причина за успешните стартъп-и е че машините са бързи и много други …
  Интернет е магистрала и ако знаеш как да си свалиш номерата на колата ще стигнеш по-бързо даже и знаците да те подвеждат. 🙂
  Адмирации за уроците в блога още веднъж.

 56. Stilgar

  Какво общо има човешката реч, мислих че говорим за писмен текст по сайтове. Това е много по-близо до Google Translate отколкото до voice search особено защото машината трябва да разбира и произвежда текст.

 57. xkernell

  Машината трябва да е „Машината“ от Person Of Interest…
  Иване, ти да нямаш нещо общо с този филм бе? 😀

 58. gatakka Автор

  @stilgar Natural language processing (малко загубени в превода)
  @xkernell аз съм бай хуй, нямам общо с нищо 🙂

 59. Гюро Ятов Метача

  За два дни докато не бях на линия 74 коментара. Не е зле, но слабичко. Имало е и по 300. Но поне сега успях да ги изчета, някой път е трудно.

  Теоретичната мрежа тук не е никак задължително да е на едно желязо или с нея да се занимава само една организация. Лесно може да се облече в законова рамка, където да се споменава сигурност, заедно със завоалирани нищо не значещи думички.

  Както се каза не е необходимо да се следи целият Интернет засега, но както също бе казано, дори сега това не е голяма трудност. Единствената част от Интернет, която ми е известно, че не може да се контролира, защото с тая цел е писана — е Freenet. Той обаче за деветте си години волно съществуване не стана място за независими опортюнисти, а само още един при това не особено използван ресурс за разпространение на отлицензирано съдържание.

  Една такава система може да се проектира като нишово решение с малка целева група. Другите начини за цензора са си много действащи и засега не се нуждаят от замяна.

  На пръв поглед може да е потресаващо, но всеки трябва да признае пред себе си, че е обект на автоцензура. Чудесно знаем, че за всеки от нас има неща, които знаем, но не бихме споделили, защото това би ни декласирало от обществото. Малко са романтичните рицари като нашия стопанин, които са готови с лека ръка да захвърлят кариера, живот, местопребиваване, всичко и да се втурнат в неизвестното, нейде другаде, по друго време. Но дори той скоро не го е правил, а когато го е правил и евентуалното му бъдеще осъществяване, е било, за да дири своя път, а не за да защитава някаква кауза, в която вярва и ще да разпространи.

  Днешният свят е устроен сложно и малцина са тия дето разбират механизмите му, ако изобщо има такива. Ще дам един завоалиран пример, който няма да е конкретен, пак подтикнат от автоцензура.

  Последните четири години в нашето и не само наше общество се осъждат остро действията на една група институции, по-точно на цял един бранш. Повечето обаче са празни приказки, далеч от същността. Интересното е, че тези дето са отдадени най-много на тая кауза и си вярват наистина, говорят най-големите безсмислици.

  Има много хора знаещи, кои са действителните проблеми, засягащи наистина много хора. Част от засегнатите също осъзнават смътно части от проблема. Дори тези, които имат по-пълна картина, също им липсват части от пъзела, без сами да знаят точно колко части. Аз не особено скромно, мога да се включа в тази група.

  Нейде из между много създадения шум по темата се промъкват отделни по-ярки частички от проблема и понякога разумни решения. Разумно е всяко решение поставящо в равни условия страните по един проблем. Тези проблясъци са малко и бързо задушени от цялото друго говорене, което обикновено става точно от засегнатите, колкото и да е странно.

  Има хора които могат да поставят действителните проблеми на масата. Те обикновено не го правят. Една огромна част от тях имат пряк, личен интерес от настоящето състояние на нещата. Това са много хора на всякакви нива. Не е задължително тези от по-горни нива да имат по-пълна картина.

  И схемата работи от само себе си. Не е необходима цензура, защото има автоцензура. А има автоцензура от приети порядки в обществото или чист интерес. Понякога по дърварски начин нещо излиза на по-пряк поглед на обществото. Обаче дърварските методи са лесни за разобличение, а и тогава също така дърварски могат да се намесят и се намесват могъщи приятелства.

  В тая ситуация има малко, което може да се стори. Един теоретичен случай е например някой старателно да събере много от нещата, осъзнавайки какво върши. След това не може просто да ги разкрие, защото времето, което е отделил да го стори, обикновено го социализира по някакъв начин. Ако го стори, губи всичко. Тогава примерно може да вземе решение да се пресели някъде, където спокойно може да го стори. Ако е по-умен ще се опита да си осигури някакво бъдеще.

  Един от най-изгодните начини е да го стори в някоя изолирана от процесите държава, но имаща ресурс да участва в тях. Не са много такива, но ги има. Подходящ пример е Куба. Това не ще да е обикновено емигриране, с подходяща реторика може да си осигури и добър живот, държавно попечителство.

  Преди да е тръгнал на някой от начините за живот далеч от родината, трябва да се е запознал и обстойно, как със средствата на Интернет, като най-достъпен начин за разпространение на идеи сред много хора да стори така, че те наистина да стигнат. Това не е самостоятелна задача, а процес.

  Ако е избрал по-благоприятното в личен план, а именно неприятелски режим, този човек лесно ще бъде атакуван, заклеймен и сравнен със самият режим. Тогава обхвата на действията му ще се стесни много. Ако не го направи, то ще има много труден и несигурен живот. За да прави, това което хипотетично приемаме, че е намислил, то трябва да е в долните прослойки на обществото, които живеят в относителна анонимност, подвижни са, нямат много за губене.

  В такава една ситуация механизмите на автоматично цензуриране, могат много да са от полза. Почвайки дейността си, нашият ренегат ще стане лесно разпознаваем.

  Въпроса е, колко биха сторили нещо такова. Самият план по себе си представлява също декласиране от обществото, но този път самоволно и с цел да даде време на разбунтувалия се да върши започнатото и евентуално да има шансове и след това.

  Аз поне си го представям възможно в два случая — на човека много да му е писнало или много да го е притеснила съвестта. Второто е по-скоро, за да има списък от възможности. Не вярвам наистина, че в днешният твърде нюансиран свят, нечия съвест може да се притесни сериозно.

  И все пак такива възможности съществуват и се случват. Аз съм виждал доста, които са с подобна мотивировка, но се развиват по друг сценарии, избран от субекта. Сценарият горе е моето виждане, как евентуално да се свърши работата, като личните загуби не са фатални, а само колосални.

  Всеки сценарии има слаби места и компромиси. Натрупването на много сценарии може да даде по-малко изкривена картина и по-видим ефект. В такива случай автоматичната цензура ще е съвършен инструмент, при това лесно оправдан, ако някой се заинтересува от него.

 60. Stilgar

  Ами то машинният превод е вид NLP (даже една от основните задачи на NLP). Просто нещата, които съм виждал с NLP не могат изобщо да се доближат до това което описваш в момента. Разбира се след няколко години това като нищо ще се промени.

 61. xkernell

  @Гюро Ятов Метача, само да допълня. Автоцензурата влияе и по-друг начин. Освен, че за всеки е субективно, по какъв начин ще се цензурира, тук влияе и времето. Защото ако живота ти е достатъчно динамичен, ти ще се цензурираш по различен начин във времето, с други думи напълно ще си противоречиш по дадени въпроси. И тъй като ще си вярваш и ще си личи, че си вярваш и в двете ситуации, мнението ти пред останалите все повече ще губи тежест.

 62. Гюро Ятов Метача

  Не знам защо в тая тема се прие толкова бързо като аксиома, че преводача на Гошо е върха на технологията. Точно обратното. Този е един от най-калпавите, които са ми попадали.

 63. Гюро Ятов Метача

  Хикс ядка, въпросите по които всеки от нас се самоцензурира са много по-малко от общо всички въпроси, по които по някакъв начин общуваме. Но точно тези въпроси, най-често са нещата, от които най-много разбираме и тези, които едно деструктивно действие за нас, може евентуално да доведе полза на обществото. Сиреч ние по някой въпроси, ако сме умни няма да говорим изобщо, а ако говорим, ще е за съвсем отдалечени неща.

  От друга страна, ако живота ти е достатъчно динамичен, то няма да имаш време да висиш по лични дневници, форуми, чатове. И няма да имаш време да осмисляш екзистенциални въпроси. Това правим тези, които имаме много време за губене, което не можем да оползотворим. В такъв случай, ние отново произвеждаме шум, а не решение.

  Решението е това, което е важно и което би попаднало в обхвата на цензурата.

 64. Гюро Ятов Метача

  Всички са платени, а единственият който ми е известно, че разпознава и български, мисля вече не се продава. Продава се един webtranslate, ако не се лъжа за името, но той не е много по-добър от Гошо. И да има разлика, не си заслужава парите.

  Работата е там, че всичко това са патентовани алгоритми, държани от малка част компании и университети. За тях се знае много малко и не може да се говори с голяма сигурност, какво е точното състояние на нещата.

 65. xkernell

  @Гюро Ятов Метача, човек колкото повече говори, толкова повече глупости казва, и толкова повече се изпуска какво мисли. Когато се засечеш по някакъв начин, с човек, с който споделяте едно мнение по даден въпрос, естествен ефект е, това, че ти искаш неговото мнение и по-други въпроси, които вълнуват и двама ви. Така, че ако имаш добри наблюдения върху един такъв човек и почнеш да търсиш повече негови мнения, рано или късно, той ще започне да си противоречи жестоко. При което, неговото мнение ще загуби тежест за теб.

 66. xkernell

  Това при положение, че говорим за автоцензура на блогъри, които имат контакт с много хора.

 67. Гюро Ятов Метача

  Тоест казваш, че не е проблем да се изпуснеш по въпрос дето не трябва, защото вече си се компрометирал подобно на родните елитни блогъри. Моя хипотетичен персонаж горе обаче целенасочена разкрива някаква лоша картина за нещо си там, не като да няма за какво, където бръкнеш все кочина. И тоя човек отделя един добър отрязък от живота си да го стори. Такъв човек трябва външно да бъде компрометиран, защото до тоя момент не успял сам. Ако успее да го направи, например да иде да живее във Венецуела, то няма да има, за какво да го цензурират.

  От казаното от теб излиза, че решението е дори още по-нишово и лесно за реализация, от колкото сам си го представях.

 68. xkernell

  @Гюро Ятов Метача, не съм се изразил добре или не си ме разбрал както трябва. Както и да е.
  Не съм казал, че не е проблем да се дъниш, при положение, че си се дънил веднъж. В никакъв случай. Проблема е, че все пак, ти рано или късно ще се издъниш, та може и да не е веднъж. След това пък ще се опиташ да се поправиш, при което ще почнеш сам да си противоречиш.

 69. Гюро Ятов Метача

  A-a-a-ха ясно. Това с противоречието е много тънък въпрос. Един добър оратор, може да извърти така нещата, сякаш не си противоречи наистина, въпреки че казва противоположни неща. Известни са много техники във философията и езикознанието по тоя въпрос. Тези дето са ми познати са такива като да сложиш в едно изречения различни неща, като връзката не я правиш ти, а читателя (това в рекламната индустрия е много застъпено). Друг е да промениш значението на думите и/или да ги ползваш в друг контекст. Това също е широка практика. А може и просто да говориш „политически“ — много думи, а нищо конкретно казано. Или някакви вариации по тема хиперболизиране/опростенчество според случая.

  Има много техники и подходящи комбинации за ползване, така че да не излиза, че си противоречиш. Но пък и добрите оратори не са чак толкова много, а в милата ни родина хич. В такъв случай си проличава често. Но пък тогава, ако имаш под ръка мощна агитационна машина, няма да е проблем. Ще е проблем, ако нямаш.

 70. thedem

  Абе ако има такъв изкуствен интелект, който да прави това нещо и да е правилно… Не се притеснявайте за цензурата, терминаторите идват 🙂

 71. Гюро Ятов Метача

  Изкуственият интелект, никога няма да е истински, точно защото е изкуствен. Сценарии като тия от научнофантастичното кино не са вероятни. Но пък може да се използва за доста по-тривиални неща.

 72. Петър

  За нецентрализирания трафик не съм съгласен. Замислете се какво стана през последните няколко години.Виваком държат доста голяма част от интернет трафика в БГ.Изброийте ми колко доставчика има във Варна и в Бургас.Не забравяйте и че Мтел купи два от най-големите доставчици в София – Мегалан и Спектрумнет.

 73. Gosho щурото

  Ванка, бате, пий си хапчетата да не дойдеш при мен в лудницата :))

 74. xkernell

  Поне са се нагледали на котки хората в гугъл… следваща цел – хамстери и морски свинчета.

 75. Тодор

  Ванка незнам от къде ти е хрумнало, но нещо в синята мрежа доста ми прилича на това за което говориш : )) Сметачките ми се виждат бавни засега, и всичко може да е в ранен етап НО … скоро ще се откажат от силиция (въглеродни нишки ли какво разработваха) и е напълно възможно да се разменят ключове че да четем по блоговете и страниците. NAS устройства с i3 … скоро няма да се изненадам ако видя и Cisco с GPU. Каквото и да е неможем да го променим глобално 🙂 по скоро мислете как да си менкаме ключовете. Дали да ги криптираме с RSA-2048 или да си ги разменяме по пощата с холограмни стикери 😀

 76. xkernell

  @Тодор, ще си измислим протокол, те ще го баннат глобално поради някаква причина, ще измислим нов… или накрая ще използваме p2p протокола и ще обменяме текст на принципа на торентите ако трябва. Там да видим как ще го цензурират, като без проблем можем да криптираме трафика. Е, това криптиране няма да е неразбиваемо, в никакъв случай, но просто няма да имат времето да го разбият и да променят информацията… тя вече ще е навсякъде… и при една хеш проверка веднага ще излезе на яве дали някой е барал нещо. 🙂

 77. frujin

  Ех младежи, младежи. От думите ви веднага си личи, че не се занимавате с политика, и обществена дейност. Блокирането на сайтове е най първото и най лесно нещо. Това е първия груб филтър. Идеята не е да спрат някого, а да направят дейността му по трудна, та белким му писне и се откаже. Същото е и с мутрите, те се пращат на някой който е по лабилен и един бой би го отказал.
  Много важна е информацията за този човек, тя се събира отвсякъде /ето това прави фейсбук/, като се търсят слабите му места. Такива негови слабости, които като го ударят да го накарат да млъкне. Примерно, преди 20 години е убил човек в катастрофа, бил е забъркан с криминални елементи, има проблем с наркотици… Търси се нещо, което би го компрометирало в очите на неговите подръжници. Ако няма, може и да се измисли. Ако говорим за група хора, то сред тях задължително се изпращат провокатори. Ако тоягата не помогне, следва моркова. На въпросния опозиционер могат да бъдат предоставени различни неща, които за него са ценни. Не говоря само за куфарче с пари, а примерно за по добре платена работа, подкрепа за бизнеса му, разрешаване на проблеми с данъчни, банка, полиция.
  Тази дейност не се ръководи от дебелокожи идиоти с бухалка в ръце, които удрят в буквален и преносен смисъл, а от тънки психолози, които много добре умеят да четат човешките чувства и да разберат кога, къде и как да ударят. Това всъщност правят и тайните служби, поставят под наблюдение хора които пречат, събират за тях информация и ако се наложи му спретват активно мероприятие.
  Отдавна е известно, че вместо да правиш от някого светец и знаме на опозицията, е по добре да го дискридитираш.
  По време на турското робство например в манастирите са се подготвяли светци, хора които в определен момент рязко влизат в конфликт с турците, с идеята да бъдат мъченически убити и така да покажат на българите, че съпротивата срещу поробителя не е сломена.

 78. gatakka Автор

  @Петър няма какво да споделя.FB са отчаяни…. ако не беше това мега дотиране, което получават нямаше да ги има от години. Вече имат много информация за хората, техните навици, поведения, интереси и връзки, сега искат да видят техните „мераци“. Кой от какво се интересува.
  Добре поне че в Европа има някой с акъл и почна да ги „чекне“ за простотиите които правят. Говоря за Германия и скандинавските държави и нарушаването на личните данни и „правото да бъдеш забравян“….
  Бе чудят се какво да направят хората да споделят повече от тяхното поведение, мисли, мераци……..
  И аз не знам защо съм там система, ама аз и толкова е ползвам…

Вашият коментар