iShit v5 – началото на края

Въпреки, че не харесвам тази компания, няма как да пропусна, когато 200-300 милиона неориентирани оФце (iSheep) получават мини оргазъм заради парче пластмаса…. но това по-нататък, може би. Естествено, вчера ябълките показаха новия телефон (и други), който както винаги, според тях е amazing,innovative и the best of all. Лошо няма да си вярват, забавно е, а и всеки си хвали детето. Реално какво показаха? Дали наистина е нещо amazing, нещо революционно, или просто поредния продукт, който трябва да се пусне, за да не им секват приходите.

Характеристиките на новия телефон може да си ги намерите, има ги навсякъде, тук искам да поговоря за нещо друго, и то е, че от тук почва падението на Apple. Не, не казвам, че ще фалират след 1 година (при 80-90 милиарда кеш трудна работа), казвам, че вече няма да са водещите в мобилната сфера, и постепенно ще започнат да губят, особено на пазари извън USA. Реално, тази серия продукти вече го доказва.

Преди да обясня, защо смятам така, нека набързо да разгледаме както толкова показаха вчера? Един телефон, който е с мега странна резолюция, 1136 x 640 пиксела. DPI е голямо, обаче ако се пусне филм, който е 720p самия екран няма достатъчно пиксели, за да покаже цялата картина, и това е последно поколение телефон,с 4 инча екран? Причината е за това е, че телефона е дълъг, за да може да си сложат още един ред иконки, да освободят още малко място за виртуалната клавиатура и подобни. Е толкова ли можахте да измислите? Между другото, идеята зад nokia 9500 бе същата 🙂 но тогава бяха други години. Като цяло хората си казаха, че искат по-големи (не по-дълги) екрани в телефоните си, понеже на запад това е основен инструмент за работа.

Нов процесор A6, който (представяте ли си) бил с 2 пъти повече транзистори и 2 пъти по-бърз. Еми, радвам се, че господата от Apple са чували за закона Мур. Минаха близо 2 години от последният им процесор A4. А дали е 2 пъти по-бърз, в какво е 2 пъти по-бърз, може само да си спекулират. Между другото А серията е силно стъпила на технология на Samsung

Вкараха LTE, е това е може би единственото ново (но не и иновативно) нещо, и може би заради нещо ще си отнесат няколко съдебни спора (а дано ги ударят с няколко милиарда). Няма как да се заблуждаваме, че може да спрат продажбата му в USA, при условие, че той дава 0.5% от БВП на държавата. Помислете реално, дали е възможно някой да осъди Apple в америка, камо ли да им забрани продажбата 🙂

iOS6, рекламирана като най-развитата мобилна OS. За човек, който не е програмист или техническо лице, може и да се върже, но сравнена с Android, има да яде толкова хляб.
Тотална интеграция с всякакви социални медии и облаци, така че нищо да не остава на телефона, и нищо да не остава не рапортувано някъде. И да, нов iTunes, който (не само според мен) е най-ужасният медиа плеър, и софтуер като цяло, в историята на компютрите. Това, което са направили, е да вземат идеите от най-добрите свободни програми, и да ги интегрират с малко мазен дизайн. Интересно ми ще е да го видя как ли ще работи под Windows 🙂

Значи какво излиза, че единственото ново, е LTE, което не е иновативно. Дори дизайна, най-силната им част, вече не е на това ниво. Разбира се, това е субективно мое мнение, но погледнето го този телефон, той е грозен, и не го казвам защото „гроздето е кисело“, дизайна на 4s ми харесваше много, но това е …… грозно. Apple реално не представиха нищо ново, а се хвърляха и ревяха, че този iPhone щял да накара S3 да изглежда като детска играчка….. Доообре, ще му кажа.

Защо мислите, че Apple съдят всичко и всички? По същата причина, че уплашеното куче ръмжи и лае на всичко и всички. Тези идиоти дори съдят полски магазин, който се казва А, а домейна на Полша е PL, защото името на магазина, който продава само хранителни продукти, звучало Apl. Съдят за заоблени ръбове, хранителни магазини, дребни производители, които нямат нищо общо с IT, съдят конкуренция, съдят осъдената конкуренция…… Това минава всякакви норми, и причината за това е, опита им да запазят позиция, но това не става така.
До момента вадиха пари от самите устройства, използвайки детски и евтин труд, печелиха от мобилните оператори, от производителите на периферия, от музикалните компании, от програмисти, от вестници, списания……… и скоро и това ще секне, и тогава да ги видим. Единственото, което ги държи на линия е вярната армия от фанатизирани фенове, която скоро ще започне да се разпада, особено извън USA.

Вижте, хората като цяло са прости, но не чак толкова. Apple вече започва да се подиграва не само с конкуренцията, но и с потребителите си, вижте каква е цената на акциите APPL, тези дни ще достигнат най-високата си стойност, и след това ще запознат да си падат надолу, не изведнъж, не като FB, но дългогодишен низходящ тренд ще доминира.

Тези хора не показаха нищо ново, абсолютно нищо ново. Помислете, и вижте какви са разликите между 4s и 5 , Galaxy S2 и S3, Nokia winows 8……
Между другото, като имат 90 милиарда свободни пари, ако дадат 1% от тях, няколко африкански държави ще си оправят много хуманитарни проблеми, примерно казвам.

Поднасям искрените си съболезнования на всички фенове на Apple, които се опитват по всевъзможни начини да се самоизлъжат, че това, което вчера бе представено е нещо революционно. То даже не е ново……..

239 мнения по „iShit v5 – началото на края

 1. ftpkid

  Те google maps ще кацнат и на iOS. Щото се оказа(въпреки, че не и по моя опит), че Maps на Apple са по-зле по География и от черната Златка(ако си гледал VIP Brother, ще се досетиш) хахаха 🙂

 2. gatakka Автор

  Ами спорно е, да ти кажа, те имат приложението, но „чака одобрение“, отделно свалиха всички възможни приложения, които по един или друг начин ползваха google maps. И да, наистина са злееееееее 🙂

 3. Гюро Ятов Метача

  Иване я кажи за агностизма, защото за него знам, каквото пише във википедията.

 4. gatakka Автор

  Ми това е, толкова е просто. Едните вярват, другите отричат, агностика казва „докато око не види и ръка не пипне може и да има, може и да няма“

 5. Stilgar

  Mac-а си е проблем, да. BTW аз като потребител мисля, че трябва по-голяма такса да им взимат на тея баламурници дето пускат приложения. Много ме дразни на WP колко са смотани, а на Android са дори по-смотани (само дето са повече). Само на iOS ме е впечатлило качеството на приложенията досега. $100 са много малко. $500 да го направят!

 6. Петър

  @ gatakka „Ами част от договорката с apple е да забавят разработката за алтернативни платформи.“

  Много си прав друг пример е Thunderbolt порта, на Intel беше забранено за 1 година да произвеждат устройства с Thunderbolt порт за PC.

 7. baihui

  Кога ще разберете, че това са просто телефони. 😉
  Уж сте много против това, че Apple осъдиха Samsung за „заоблени ръбове“, а в следващият момент определяте качеството на продукта по акциите. Смешно е просто.
  Всеки му харесва различно устройство. Аз, като човек, който използва главно Apple компютрите, намирам тяхните за по- добро решение. Също така, съм с малки ръце и да държа 4,8 инча в ръката си е просто немислимо. Друг е въпросът за джобовете ми, в които така или иначе няма място и трябва да намирам дори за iPhone 5 алтернативно място.
  Други харесват Андроид, защото е по- гъвкава и т.н., но аз повече от wallpaper-а не съм си сменил.

  Изпадате в някакви безумици, които така или иначе не водят до нищо. Както феновете на Андроид няма да откажат iPhone, така и обратно. Телефоните са супер, не им търсете излишни косури. Ясно е, че българите сме най- добри в това.

  Вземете това ,което най- много отговаря на личността ви и готово. Телефоните са на долу-горе една цена. А да не говоря за това, че повечето от хората, които хейтят относно двете марки, не са имали допир до у-вата повече от 5 минути.

 8. baihui

  Относно „надраскването“, това са доста пресилени булшитс. Моят един ден бях го забравил в джоба с ключовете и за мой късмет и доказателство, че не се драска- не беше надраскан.
  Чиърс.

 9. Гюро Ятов Метача

  Освен, ако не си си играл с агента, някак си изобщо не ти вярвам на твърдението, че ползваш техни неща. От друга страна не мога да повярвам, дори да си си играл, защото никой макаджия не би си сложил такъв агент.

 10. Петър

  baihui Says: „Телефоните са на долу-горе една цена.“

  Не е вярно че са на една цена. iPhone e доста по-скъп и ако искаш да разработваш аппове трябва да си купиш iPhone 5 неможеш с iPhone 4S или iPhone 4, защото има разлики в дисплея.

  http://www.plesio.bg/smartfoni-c-69978016/iphone-5-16gb-black-p-292369.html

  http://www.plesio.bg/smartfoni-c-69978016/galaxy-s-iii-metallic-blue-p-291015.html

  @gatakka забравих да добавя, че вече няма такса за IDE-то Xcode. Изтегляш си го free от Appstore, но пак излиза по-скъпо за да започнеш да разработваш aппове за iOS.Първоначалната инвестиция е малко по-голяма от колкото за Android.

 11. gatakka Автор

  @Петър xcode е безплатен ако си си платил незнам си каква такса за разработчик (към 400$), иначе е 5$. Поне преди година като си купих мак за да пиша на iOS това бе ситуацията. Може да се е променила, но едва ли.

 12. gatakka Автор

  @stilgar няма нужда да купуваш всеки с различен дисплей, на много фундаментално ниво е заложена идеята, че ще работи от 320х240 до FullHD и програмно нещата се оправят доста лесно, дори и при шашави нестандартни резолюции.

 13. Петър

  @gatakka преди година беше така да, но сега Xcode безплатен. Преди седмица си го изтеглих без да съм плащал такса independent developer.Нарочно си има такса от $ 99 за да откажат програмисти, които смятат да правят смотани приложения. Искат да имаш сериозна идея за да можеш да си монетизираш апп-а добре и покрай теб и те да намажат като ти ударжат 30% на продаден апп.

 14. Петър

  @stilgar Apple нарочно сменят ретина дисплея през 1 година или някоя друга част за да накарат девелъпърите всяка година да си сменят телефона, ако искат да разработват актуален софтуер.Т.е. варианта със секънд ханд iPhone или iPad 2 не става, ако искаш да спестиш някой лев.Единствено можеш да си вземеш Мак мини или Мак Про и така да намалиш малко от първоначалната инвестиция ама ако смяташ сериозно да се занимаваш с аппове за iOS. Трябва да отделиш към 4-5к лева. В тази сума влиза Macmini или iMac или Маcbook Pro, iPhone 5 и годишната такса за AppStore.

 15. Петър

  Xcode:
  http://img441.imageshack.us/img441/7003/screenqj.png

  Apple Developer Program:
  http://img849.imageshack.us/img849/540/screen2yg.png

  интересното е че вече има много игри и за Мак ОС. Защото девелъпърите веднъж като са научили Objective C пишат игри и за iOS и Mac OS.Преди няколко години доста често се говореше, че за Мак ОС нямало много игри както за Windows, но сега не е така просто от любопитство реших да чекна в AppStore и открих много игри, 3D игри от типа на „Devil may Cry“, стратегии etc.

 16. Stilgar

  @gatakka знаем ги тея легенди.
  @Петър осъзнаваш ли това колко е абсурдно дето го твърдиш? Все едно има кой знае колко разработчици (спрямо всичките клиенти) и ще направят кой знае колко пари от тяхните устройства. Да не говорим, че разработчиците сигурно биха си купували последната джаджа така или иначе – все пак това им вади парите. А какво става сега ако публикуваш app за старата разделителна способност? (линк моля)

 17. gatakka Автор

  Много нежно драска човека, а и странно пита какво мислите, а коментарите са заключени.
  В офиса има iPhone5 от известно време, вече е одраскан.

 18. baihui

  Нежно драскал. Всичко ще кажеш, само и само да не се окажеш неправ.
  Разгледай и други клипове. Мислиш ли, че ако ТООООЛКОВА лесно се драскаше, както го изкарват всички хейтър, щеше да бъде само някакъв слух. Медиите и хората щяха да гърмят. Прекалено си вглабен в хейтърството,а хич не ти прилича това.

 19. Данаил

  Ами както е показано в клипчето, и моя телефон така не се драска. Нека не се лъжем, това е реклама на „ненадраскваемия“ панел на телефона, а между другото говореше се за лющенето на боята, не за надраскването на алуминиев панел. Ако не знаеш разликата между двете …… Айде със здраве

 20. G

  Ванка, чудех се къде да те питам и реших да е тук. Какво ще кажеш за новия таблет на Google Nexus 10 😀 Досега все избягвах покупката на таблет, ама накрая се реших, та ми е интересно мнението ти?

  Пиша го тук, защото не мога да не спомена, че със сигурност не искам да си купя iPad или някоя друга подобна шитня 😀

 21. gatakka Автор

  Не съм го виждал на живо, но отзивите са доста добри. Все пак това е водещ модел на google, не би трябвало да има проблеми. Знаеш ли какви са ограниченията на таблета като устройство? Не конкретно андроид, а на таблетите като цяло 🙂

 22. G

  Грам нямам идея 😀 Не че на Lenovo-то не ми държи по 8-9 часа батерията, ама като чета книги и ми е криво, та затова искам да си взема някой таблет и както се сещаш предпочитам да е нещо aндроидско 😀 Пък аз чета доста и те така.

  Ама ако драснеш някой ред супер кратко какво не те кефи теб, ще съм благодарен 😀

 23. gatakka Автор

  Ако ще четеш основно хич не се чуди, а взимай електронна книга с е-мастило.
  Таблета не е лаптоп, имаш ограничени програми за работа (офис и подобни) и страшно много за забавление.
  не става за писане на каквито и да е дълги текстове и подобни (код, коментари, ревюта, мейли…..)
  Има и други, чисто ергономични проблеми, аз не съм голям фен на таблетите, понеже не мога да си отговоря на въпроса „за какво ще го ползвам“.

 24. G

  А да! Киндъл не ща да го чувам 😀 Само като се сетя, как трябва да си конвертирам всичкото книги в някакъв изклецан формат и приключвам с тия мисли 😀

 25. gatakka Автор

  Киндъл да не е единствения, аз ползвам PocketBook, украинско, чете квото му дадеш 🙂 Но има голям избор на четци.
  между другото, който и четец да имаш си свали програмата kalibre, безплатна е, тя се оправя с конвертирането, качването, синхронизацията….. много е добра.

 26. G

  Графиките, схемите и т.н. при конвертиране от най-използваните формати размазват ли се? Че преди съм се мъчил и си еба.аха майката 😀 😀 😀

 27. G

  А бре, това PocketBook било мно’о яко 😀 Да взема да си взема едно такова 😀 Даже не знаех, че го има, баси 😀

 28. gatakka Автор

  зависи, пробвай, на мен не ми е правила бели, но си има добър вграден четец за да тестваш

 29. xkernell

  Ей т’ва са епълци бе… сложих си QuickTime, ‘щото имаше едни видео материали, които не можах да ги отворя с друго(то може, ама няма картина) и при инсталацията изрично ме попитаха дали искам да инсталирам ъпдейтващата програма, отказах, но все пак се инсталира. Някой въобще не те питат, други те питат и съответно уважават решението ти, а тази програма те пита, но не е**ва какво и отговаряш. За всички които ще кажат – „Защо?“, ами не го ща този ъпдейтор, стартира се със системата и си въобразява, че е само той инсталиран, позволявайки си да използва колкото си иска ресурси. Ужас значи…

 30. Nikolay

  Имам Iphone 4s.Бях си го Jailbreaknal на Ios 6.1.2 и като цяло бях доста доволен.Сложих си доста приложения от Cydia,Батерията държеше доста като за хакнат телефон.Когато излезе Ios 7 изчаках да направят Jailbreak и реших да го ъпдейтна и да го хакна отново…. и проблемите започнаха.. ЯК лаг , бързо ми пада батерията, повечето проложения от cydia които имах още не са ъпдейтнати за Ios 7.Махнах Jailbreaka но пак ми лагва и батерията яко пада.Лошото е че не може да се downgrade по никакъв начин.Сега съм се насочил към галакси с4.От клипчетата в youtube стигнах до ивода че Galaxy > Iphone.Дано да остана доволен и след като си го купя.

 31. +o

  Мда, тая мания я преживях още с Маc Tiger и Leopard. Не харесвах Стийв Джобс, дори го сравнявах с А.Доган, но трябва да му се признае, че можеше да организира и насочи работата към потребителско преживяване и го правеше много добре от потребителска гледна точка.

  Ето една статия, която преди време ми направи по-ясен успеха на Apple, a днес ми дава възможност да видя защо тръгнаха надолу.
  http://www.cultofmac.com/63295/john-sculley-on-steve-jobs-the-full-interview-transcript/63295/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *