Архив на категория: На раздумка

За авторитета

Защо западната култура е толкова меркантилна, инфантилна и комерсиализирана? Няма значение дали това е добре или зле, но е така.
Мисля, че намерих обяснение, и то е свързано с авторитета и зоната на комфорт на човек.

Баси и дъртите старчета

Темата е много извън всичко, което пиша в този блог, но тия дърти старчета вече минават всякакви граници. Да, за шоуто на Слави говоря, и за неговата „ред колегия“, където сценаристите говорят по „важните теми на деня“. Не гледам Слави, но така се случи, че този път телевизора бе пуснат, и ги засякох.
След 10 минути гледане и чудене, мога да кажа само 1 нещо – „Тия тотално са си загубили разсъдъка“. След още 2 минутки си помислих, че просто са им платили достатъчно. За какво точно иде реч?

Представете си 7-8 ашлака, седнали да бистрят политика, полиция, съдебна система, икономика и проблемите на света. Всеки псува, всеки критикува, всеки много знае, вадят документи и изрезки от вестници, цитират закони и ги тълкуват. Лошо няма, ако това беше хоремака в с. Олувляне, и са между 4-та и 5-та домашнярка. Но това са образовани, креативни, широко скроени хора, поне за такива искат да се представят.

И все пак, какво не одобрявам?

Не одобрявам, че преиначават факти и данни, свързвайки ги по тенденциозен начин.
Не одобрявам, че всички имат еднакво мнение, и я няма другата гледна точка.
Не одобрявам, че си позволяват да обиждат директно хора.
Не одобрявам, че само мрънкат и намират проблеми, без да предоставят идеи за тяхното решение.
Много още неща не одобрявам, но господа сценаристи, ако случайно попаднете на този блог, замислете се, освен ако не ви е платено да не го правите.

Вие сте институция, имате огромна аудитория, и с властта идва и отговорността. Това, което правите е чиста помия. Политическата сатира, зад която се криете, е изкривена до най-просташко псуване. Пеете „няма такава държава“, казвате, че всички са маскари, а не виждате себе си. Не си спомням вие някога да сте похвалили някого. Не съм виждал или чул, да подкрепите някого, а вашият водещ бе заявил „Аз не харесвам министър председателите“. Не този, не предишния, а по принцип.

Господа сценаристи, в държавите, за които говорите, че трябва да са ни пример, подобно предаване отдавна да беше спряно, или поне отнесло сериозни глоби. Вече ви се случи, преди години, и тогава умело използвахте този факт, за да пробиете с по-голяма сила. Аз ви се радвах тогава, защото бяхте различната гледна точка. Боже, даже Кулеков се кандидатира за президент, за да покаже, колко е зле положението, но това бе тогава.

В момента вие не използвате властта, която имате за нещо градивно. Вместо да я използвате, за да обедините хората, вие ги разделяте. Говорите, че българите сме най-тъжната нация, е как няма да сме, като след 10 минути слушане на глупостите, които говорите, ми идва да си прережа вените.

Не говоря да създадете някой измислен прекрасен образ на българската действителност, и всички да сложим розовите очила, и да бутнем сметта под килима, говоря за това, че вие, искащите промяна, справедливост, равенство, не давате свобода, справедливост и равенство.

Искате „да ги смените тези“. А с кои ще ги смените? Аз не се сещам. Всички, които са били на власт, и могат да вземат властта, са били оплюти милиони пъти от вас. Казвате „махайте се“, но не казвате, кой да дойде.

Искате справедливост, казвате, че съдебната система била корумпирана и не работеща, а когато някой започне да прави промени там, казвате, че имало натиск, и едва ли не, че Бойко Борисов лично ги е уволнил.

Нека да конкретизирам, пресният случай с назначенията и оставките на съдии. Точно в това предаване казахте „двете съдийки, напуснали заради политически натиск, са едни от малкото достойни хора в България“, а няколко минути преди това, говорихте, че съдебната система не струвала.
А не се ли замисляте, че след тези кадрови промени в ръководството, мишките напускат кораба, че (чисто хипотетично) на тези им е било казано, да се махат, защото иначе ще ги подкарат по устав. Или, че (пак чисто хипотетично) тези двете вече не се чувстват комфортно, с „ръководство“ с различна конюнктура.

Искате промени, а когато почнат, мрънкате против тях. Осъзнайте се, не може да говорите на хора, имащи по-висок статус от вашия, сякаш са ви хората, с които си пиете пиенето. От чисто морална гледна точка, не е правилно, да не говорим от гледна точка на възпитание.

Аз не съм фен на ГЕРБ, Атака, СДС и който и да е там. Аз съм аполитичен. Не защитавам никого конкретно, а нападам вас, защото просташкото ви поведение минава всякакви разумни граници.

Знаете ли кога ще се оправим, господа от ред колегията? Аз знам, когато хората като вас, си стоят в кръчмата на с. Олувляне, и оставят нещата да се правят и оправят, от тези имащи желанието да ги оправят, тези, които осъзнават, че депресирания народ е най-лошото нещо за една държава, и се грижат да не го сдухват, като всяка вечер обясняват, колко зле е всичко, и как вие най-умните, не може да измислите как да се оправите, но ей така, хайде да ги махнем всичките, пък като стане, ще го мислим.

Писнало ми е от индивиди като вас, дребни душици, получили малко власт и поле за изява, умиращи да покажат, колко са големи, като принизяват другите. Неспособни (или нежелаещи) да погледнат от другата страна на монетата.
20 години ви слушам, вас и всички като вас, аз издържах, но много хора не го направиха и имигрираха. Още много ще го направят, защото вие отнемате най-ценното на един човек – вярата.

Вярата, че нещата ще станат по-добре, че въпреки гадните неща, има и хубави такива. Вярата, че ние сме нещо, че ние сме някои, че ние може да направим нещо, че от нас зависи нещо. Вие убивате всичко това, хвърляйки отвора, замаскирана в играта на добри актьори, вие убивате вярата, а дори не я замествате с лъжа.

Осъзнайте се!!!

И понеже не обичам да пиша за политика, да използвам поста. Помислете, какво ще стане, ако ГЕРБ подкрепи Миглена Кунева за изборите. Според мен, шансовете за това са напълно реални.

На раздумка

Даде се много готина идея, да има теми, които да са като „форум“, без някакви сериозни ограничения по темите, абе като цяло място където да си лафим свободно, понеже по коментарите на видеата си режа с голямата секира всичко, което е извън правилата. Темата за видеата ми във vbox7 стана нещо такова, и е много забавно 🙂

Хайде сега да видим какво ще стане. Аз задавам някаква тема, и по нея всичко е разрешено, включително и офтоиците. Е, спазването на нормални етични норми е ясно, че ще се спазва, както и писането на кирилица.

Всички теми в категория „На раздумка“ ще са такива.

Въпросът ми е следния, класика но все от някъде трябва да се започне, пък и идея си нямам какво ви е интересно 🙂

Издават ли звук дърветата, ако няма кой да ги чуе.IRC е преместено в страницата IRC (горе менюто)