Архив на категория: Какво мисля за

Как се събира информация за нас, кой и защо…

Ще се опитам да ви обясня как реално се събира информация за нас, без дори да знаем, за какво се използва и дали всъщност това е лошо или добро.
Без теории на конспирация, само факти 🙂

Fairplay – да бе да…..

Лицемерието в кампанията на BTV наречена fairplay е безочливо. Нека да си кажем нещата, както са си, че това е просто обслужване на корпоративен интерес. Проблема е, че белята може да стане по-голяма…….

На сърдит Петко – празна му торбата

Тук рядко пиша за политика, все пак не е политически блог, но веднъж на 4 години може 🙂

Естествено изборите, и по-конкретно пресконференцията след това. Няколко неща ми направиха впечатление, и по-точно, кой как се държи, и пак по-подробно ГЕРБ vs БСП.

ГЕРБ излиза, и общо взето не им пука много много за изборите. Говориха само за това, което искат да направят, по отношение на кризата, Европа, фондове, но всичко бе в БЪДЕЩЕ време.

БСП излизат и почват да говорят, колко опорочени били тези избори. Хора били заплашвани, полиция, ДАНС и малките зелени човечета от Марс. Едва ли не, че цялата вселена се е навила да е срещу тях. Не чух нито едно бъдеще време от тях, не чух нито едно положително нещо от тях. Аз много добре си спомням, как преди години на въпросът ми към една туркиня, дошла да гласува тук под строй „Защо идваш да гласуваш“, тя ми отговори „Защото иначе няма да ме пуснат да идвам в България“. До такава степен лъгаха хората тогава. Така че е някак си лицемерно те да говорят за опорочаване на избори. Да не говорим за джиповете, хората с ланци и цялото Столипиново под строй (тогава живеех там)

Разбирате ли хора, аз принципно подкрепям (но не безусловно) политиката на ГЕРБ, по простата причина, че за голяма част от нещата имат позиция, и има последователност там. Горе-долу каквото кажат става, дали е хубаво или лошо е друга тема, но там има идея за напред.

Господата от БСП на тази конференция се държаха като типичните хейтъри, като се замисля май това им е перманентно състояние. Все някой друг им е крив, ама не казват, кой е прав, все решението е грешно, но не предлагат правилно. Само седят и се плюнчат, използват заучени фрази, и нямат и идея какво точно трябва да направят. Разбирате ли, въпроса не е дали сме за Европа или за Русия, въпроса е да сме за някъде, а не някой си да излиза и да казва „С Русия не се преговаря“ или „Арабския свят е далече от нас, нямаме допирни точки“.

Радвам се, че хората почнаха да се усещат, че от безхарактерни хейтъри файда няма. Просто исках да споделя тази дребна разлика, в начина на водене на пресконференцията, всеки сам да си вади изводите. Оффф, писна ми от заучени фрази, повръща ми се. „С ГЕРБ България няма да е модерна и европейска“ Оффф, за 10 години вие какво правихте беее. Писна ми, няма да ги гледам тия повече.

Chemtrails и теория на конспирацията

Какво мислиш за Chemtrails въпросните следи от самолети.
Просто от скоро време следя инфо. за въпросното така да се каже явление ,а и гледам ,че имаш видеа в който коментираш нестандартни въпроси.
Е това е от мен. Ако имаш време направи едно бързо видео. Чао за сега и поздрави.

Новите условия на Apple за плащане

От няколко дни Apple имат ново лицензионно споразумение. То е заради новата им услуга за събскрипшъни, която, естествено, е най-великата и лесна и уникална такава. За какво става въпрос. Примерно в момента вие може да си свалите безплатно приложение, като това на Kindle и вътре в самото приложение да си купувате съдържание или услуга, в случая книги за Kindle. Всичко бе прекрасно, докато Apple решиха да взимат 30% от всеки събскрипшън. Да 30 (тридесет) % за всяка една книга, услуга и доларче похарчено от ВАШ потребител през тяхната система. Ваш е, защото вие му продавате ваша услуга, през системата на Apple. Отделно нямате право да предоставяте по-добрi оферти извън приложението. Тоест ако книгата „Тайните на сексуалния живот на проф. Вучков“ се продава за 114.99$ в приложението ви, не може да я пуснете на по-ниска цена в сайта ви. Да, правилно го пиша, и правило го разбирате. Нямате право да продавате по-евтино „продукт“, отколкото ще го продавате във екосистемата на Apple. И това не е всичко дами и господа, приложенията ви нямат право да водят към външно съдържание за покупка. Тоест от приложението на Kindle не може да има линк, да отидеш в сайта на Амазон, и от там да си купиш книгата. Или продаваш вътре, използвайки техните API и плащаш 30%, или не продаваш.

3 пъти го четох, и блогове четох, и не вярвах, ама е истина. Най-вървежния пазар в интернет иска 30% от оборота, определя цени,и казва, кой какво може и не може. А да, има и ограничение за съдържание. Не може всичко да се продава, а само удобрени от тях „прдукти“ и „услуги“. По време на турското робство се е плащал десятък, понеже е бил 10%. Тука нашите монополисти лепят по една измислена такса, и не напъват за повече, а тия 30% от всичко, налагане на условия за цени, и контрол на продукта. Както казах в едно друго видео  Шшшшш, алоуууу, я слезте на земята.

Работата ми прилича не на извиване на ръце, а на

Какво бе, парите ли ви свършиха, или просто не може да понесете, че Киндъл ви отмъкна пазара преди да успеете да промиете мозъци.

Наистина не ми се вярва, че това става, но е факт. Е как да харесвам Apple ми кажете. Как да пишеш за такова нещо.

Хранете ме бе хора, хранете ме…..

„Псувайте ни т’ва сме ние
колкото да ви е яд,
няма да ни промените,
а особено отзад! “ -Хиподил

Или казано по-елегантно, човек трябва да бъде себе си. Май направих видео по темата. Май имам и 150 още такива. Май едно мое видео направи, за 4 дни, 160 000 виждания, преди да го изтрият от Vbox7, и покрай него имаше още 3 мой в TOP40. Май тези видеа имат над 300 000 гледания, 120 000 от които в канала ми в youtube (там не се броят embeded). Няма значение дали съм смешник оприличаван с Гошо от почивка (чегераут бейби, ййст коуст), или с проф. Вучков (ама моля ви се господине…..) важното е, че мнението ми предизвиква реакция.

Защо го пиша това? Повода е един коментар на @Иван в темата за Apple (коментар 137), а причината, еми, от уважение към интелекта ви няма да обяснявам.

Какво пише уважаемият потребител @иван.

Така както е караш до една седмица, ще си конкурент на “Гошето от почивка“, не спираш да пишеш глупости, нямаш граници, нямаш си понятие от доста неща, правиш се на агресивен, какъвто не си, избиваш си комплексите в ТВОЯ блог, даваш грешна информация.

Така я карам от години, не от седмица. Не виждам какво е лошото на Гошо от почивка? Честно казано, този човек има по-големи „топки“ (хайде да сме модерни) от повечето то вас, понеже се показва с лицето си, и не му дреме. Повечето от вас (говоря, и ще говоря общо, не конкретно за @иван, или друг, нищо, че ще използвам 2-ро лице) сте се сгушили като на стар дядо топките, и само мрънкате. Страх ви е да говорите, да не вземете да кажете някоя глупост, примерно. Ти имаш ли си понятие от много неща? Като седнете на по бира, ти разбираш ли повече политика от политиците, че я коментирате, повече футбол от футболистите, че коментирате, повече нещо от нещото, че въобще говорите за нещото. Едва ли, но си коментирате. Нарича се изразяване на мнение, и то не е задължително да бъде експертно, и никога не може да е обективно. Правя се на агресивен, а ти какво искаш да съм, пасивен? Не обичам да ме таковат, а комплексите съм си ги избил отдавна, и да, давам грешна информация, много пъти се е случвало, но в този случай хора ми казват, че е грешна, обосновават се, аз се извинявам и всичко е ОК, аз съм научил нещо.

Да имаш блог, означава, че предоставяш някакъв вид информация,мнение и може да си е чете от всеки, без да се съобразява с теб…

Някак си наври мисълта в главата, че блог не е ТЕФТЕР.

Да видим, blog идва от weblog, което е създадено от web (мрежа) и log(дневник) и по дефиниция е точно ТЕФТЕР. При това личен, като изключим корпоративните такива. Блога НЕ е медиа, следователно етичните и законови норми за журналистите НЕ важат тук. Блога е признат за основен проводник на свобода в съвременния свят, заради характеристиката му, че хората могат да изразяват собственото си мнение, по всевъзможни въпроси в него. Това не съм го казал аз, а няколко нобелови лауреата. Може би и те си говорят глупост, правят се на агресивни и избиват комплекси. Блога е тефтер, разберете го. Просто някой хора са прекалено целенасочени, и мислят само за програмиране, поезия, коли, алкохол. Аз мисля за много неща, и за това е такъв гювеч от теми тук.

Програмист не означава БОГ… с тези видеота за “приятеслтвото“ и тем подобни се излагаш толкова много, че чак се замислих, какво ще стане, ако случайно попаднеш в полезрението на някой блогър стил- Генади…толкова ще те хранят, ще започнат монтажите на тъпи снимки с твоето лице, в Twitter ще бъдеш тотално подиграван, в Facebook ще се образува група с наименование “творенията на Ванко“ и всякакви такива глупости….в случай, че ми отговориш, че не ти пука, какво мислят другите се замисли, че ти работиш с клиенти, които четат какво става из мрежата.

Не зная кой е този Генади, и не разбирам защо, е толкова лош, и защо трябва да се страхувам от него? Че ще ми монтират снимки ли? Че ще ми направят група във FB, а то има между другото, посветена на жълтата тениска. Едно обаче ми е трудно да разбера, какво трябва да ме притеснява мен, че група от хора X е решила да го прави. Това е техен начин да изкажат мнението си. Аз пропагандирам изразяване на свободно мнение, и трябва да се обиждам на хора, коти правят точно това? За мен е нелогично и бягане от разбиранията ми. Наистина, мнението на хора, с които нямам нищо общо, които не ме познават, не означава нищо за мен. Благодарността ми харесва, и ме кара да се усмихна, омразата и неразбирането ги подминавам. А в качествения хумор и сарказъм, се включвам. Така че, кучето със салам не се плаши, както се казваше.

Във втората част има смисъл, работя с клиенти, и те четели какво става из мрежата. Ако „клиент“ (все едно знаеш с какви хора работя и какво точно правя) ми откаже работа, задача, или реши да не прави нещо с мен, защото имам мнение по даден въпрос, и не ме е срам/страх да го изкажа, много ще се радвам, че този „клиент“ няма да има нищо общо с мен. Също така аз не съм готов да „работя“ с всеки, и „клиенти“ с които не сме на „една вълна“ едва ли някога аз ще поискам да работя. Можех да изкарам доста пари през спам, хакове, вируси…… но реших да не го правя. просто един пример, как с удоволствие ще откажа пари на „клиент“, който не ме кефи. Ако ти си готов на всичко за пари, и да работиш с всякакви клиенти, околовръстното е голямо, и на Лъвов мост след ремонта ще има място. Работа има за цял китайски народ, просто има мързеливи пикльовци, мамини дечица (с новата седмица) и откровено тъпи същества, които си вярват. както аз не им гледам в канчето на тези, така и не искам и те да гледат в моето.

и разправяш, че си имал iShits, ама как ги използва без регистрация в iTunes(App store и iTunes са с един и същ акаунт), тези ги разправяй на хлапетата от махалата(май повечето са тук), не на мен

провери във форума на iPhone България кога аз съм писал за iPhone, потребителя на когото го продадох после може и той да е там. iPod-а го подарих, а G5 на който работих остана в офисите. И ползвах всичко това тогава без никакви регистрации, защото тогава България НЕ бе в списъка на поддържаните страни от Apple, тоест и да исках не можех, и всичко бе хак, врътки и Сидиа (така ли се казваше). Ти какво? 2008 си имал регистрация с кредитна карта и си купувал от там? С български адрес? тези ги разправяй на хлапетата от махалата, не на мен.

Когато пишеш статия си е проверявай, това е уважение към читателите.

Не мога, разберете го, за това има видеа. Не неискам, не мога. Не е проява на неуважение, проява на неуважение е „4estit wi 24ti maj“, неуважение е „всички сте педали , България не ме обича, а аз съм егати пича (Абсурт)“  неуважение ще е ако отхвърля мнението на някой друг, защото „не ме кефи“. Това, че съм пропуснал запетая, не е неуважение. Ако пиша във вестник, списание, книга, научен труд, официален документ е недопустимо. В един ТЕФТЕР е допустимо.

Понятие като XTML5 няма, думата ябълка се произнася Епъл.

Благодаря, като го произнасям, ще го произнасям Епъл, а не Ейпъл. А като го пиша, ще си го пиша както ми дойде.

Спри да си даваш мнението за дизайн, видео и тем подбни…ставаш за смях, ако искаш хумористичен блог си тръгнал в правилния път, ама това трябва да се спомене някъде, че хора като мен да не се объркват.

Спри да дишаш. ядеш, говриш, и пишеш по чуждите блогове, Направи си собствен, кръсти го „това не е теФтер“ и вътре пише само теми, които засягат всички ни, като „10 начина да бъдем истински мъже“. А това, че ставам за смях си е лично мой проблем. Ако ти искаш забавлявай се, защото аз се забавлявам. По-точно това ми докарва комплекси, но нали има къде да ги избивам.

И една последна препоръка…не прави видео на тази тема…обещавам ти, ще те нахраня много, а и съм сигурен, че няма да съм само аз…

Хранете ме, материал има много по youtube и блога ми. Давайте, монтирайте, ебавайте се, закачайте се хранете ме. Никога не съм се опитвал да ви спра. Чакам с удоволствие интелигентни закачки, тънък сарказъм, самоирония и АРГУМЕНТИ.

Вижте бе хора, просто е, аз и хората, които мислят като мен, може да изглеждаме глупави във вашите очи, по същия начин, по който и вие изглеждате глупави във нашите. Разликата е, че ние не пречим на никого, а вие пречите. Гледайте , събрали сме се тук 10 заблудени човека (които правят 10 000 хита на ден) и не искаме нищо, седим и си говорим и подсилваме „илюзиите си“, вярванията си, и ставаме все по заблудени. Разбирам ви вас, просветителите, че искате да ни изкарате от грешния път, да видим истината и светлината, да разберем колко сме жалки, но така ни пречите. Добре си ни е така. Живейте си в перфектния свят, оставети нас да страдаме, и се наслаждавайте на страданието, което си мислите, че изпитваме.

И това е ТЕФТЕР, и ще си правя каквото искам, ако искам ще съм смешник, ако искам ще напиша сценарии на следващия турски сериал с работно заглавие „анадолски манафи в Слънчев бряг“, ако искам ще пиша чалга песни:

хайде мацко, дай да ходим,

стига тука с тъпанари да говорим,

ела в нас да ти покажа,

най-голямата наслада

Ако искам ще пиша поезия:

стара маса, прах, перо,

сляпа обич, но защо?

вяра вечна, колело,

все ни дърпа, но защо.

Въпроса дали струват е съвсем друг. Той няма значение за един ТЕФТЕР. Никога не съм обявявал претенции към нищо, че съм еди какъв си. Никога не съм ангажирал с мнението си (все едно, че мога), никога не съм карал никого да прави нищо. Всичко е свободна воля. Хората, които гледат тези видеа, посещават този блог, коментират ме, критикуват ме (градивно) го правят по собствен избор. Те могат да спрат всеки един момент, защото това е един прост тефтер, а аз съм един смешник пълен с комплекси, говорещ глупости. Направете така, че тези хора да дойдат при вас умните, разбиращите, стабилните…. и аз ще остана сам.

Разбирате ли, кое ме обърква. Защо, мамка му, си отделяте от безценното ви лично време, за да пишете и обсъждате някой простак като мен. Със сигурно имате много по-важни задачи.

Вече съм горд (разочарован) собственик на Мак

От вчера съм собственик на MacBook, купих го защото просто няма начин да пишеш за iPhone и компания, без да имаш Мак. Купих го 2-ра ръка, на далавера, но машинката си е здрава. След 1 ден игра, съвсем спокойно, с ръка на сърцето, мога да кажа, че това е най-дървеното нещо, което ми е попадало в ръце. Не обичам мак принципно, бях много доволен от iPod-а, но не и от iPhon, и когато последно работех с Мак, бе G5, по времето на win98. Тогава линукс имаше нужда от 30 минути писане по конзола, за да сработи скрола, а 98, ами си беше 98. Мак изглеждаше извънземно добре тогава, сравнено с тях. Обаче вчера се сблъсках със „Снежния Леопард“, и да ви кажа, наистина такова дърво не очаквах да е. Но аз не съм хейтър, поне не от крайните 🙂 Ще се опитам да обясня, какво и защо не ми харесва, че да наричам „най-обичаното“ нещо на този свят, пълно дърво.

Хардуер, стабилност, бързодействие

Тук просто няма как да имам забележки. Интел на 2Ghz, 2GB RAM, 13′ екран. Лек е, работи бързо, стабилен е, всичко реагира бързо и мазно. В това отношение мак отдавна си държат здраво. Малко ме изненада факта, че за да закача външен монитор, ми трябва преходник за 60 лева (добре че имам в комплекта). Не че няма порт, порт има, просто трябва едно кабелче, което струва минимум 60 лева. Няма какво повече да говоря, като хардуер и бързодействие мак си е мак.

Клавиатури, мишки, пад

Вярно, че лаптопите идват с „кофти“ клавиатури, ама тази на този мак е просто отвратителна. Enter клавиша е по-тънък от пръста ми, с Г образна форма и не мога да го натискам нормално. Защо Shift клавиша е 3 пъти по-голям от enter? Някой умник е решил , че най-долу в ляво няма да е ctrl клавиша, а ще е fn такъв. Ако искам да използвам клавишни комбинации като ctrl+a (знам че не се използва ctrl) се оказва много неудобно, понеже функционалния клавиш е в дясно, от повечето, с които искам да прав комбинация. Пак този умник е решил, че ~ бутона няма да е под Esc, а ще е над ctrl. Тъпо е хора, на всички клавиатури, които съм виждал, този клавиш е под esc. Като цяло аз НЕ мога да пиша на това. За пада няма да говоря, понеже той е доста специфичен за Мак, и искам да се опитам да му свикна, преди да го „псувам“ или харесам. За сега ми е странен с тия 2-пръста за десен бутон. Реших да си включа външна клавиатура и мишка, през USB, и…. ами не стана. 3 клавиатури и 4 мишки. Просто не сработиха. Едната мишка се разпозна като клавиатура, но „не можел да я конфигурира“. Говорим за стандартни мишки и клавиатури, за по 15-20 лева, които си работят на всеки Win и Linux. Тъпо е хора, много е тъпо, че трябва да си търся мишка и клавиатура, които са ми не само удобни, но и да са мак съвместими. Цената сигурно ще е x3.

Какво ме раздразни в софтуера

Всички (колеги и компания) седим по миниум 8-10 часа на ден пред дадена машина, и се предполага, че тя трябва да ни е удобна, да ни помага да работим, да ни улеснява, да се чувстваме комфортно. Точно тук мак се изложи най-сериозно. С часове се опитвам да правя неща, както на мен са ми удобни, а не както някоя „голяма глава“ е решила, и не можех. Фрострацията е голяма. Реших, че ще е най-добре да се консултирам с някой мак потребител. Все пак е нова ОС, сигурно си има чалъми. Ще ви копирам част от чата с един дизайнер, който работи на мак от години, има си iPhone4, и не зная колко тениски и колажи с Apple

Аз: Как да направя така, че като дам full screen екраните да стават на full screen?
Той:не можеш
Аз:Как мога да си увелича размера на шрифта, малък ми е, малък е и екрана, трудно чета
Той: Не можеш, трябва да използваш външно приложение
Аз: Как мога да преместя 3-те бутона на прозореца (затвори…..) от дясно
Той: не можеш, или аз не знам за такова нещо
Аз: Как да направя, че когато екран дойде на фокус, автоматично езика да се сменя. Тоест ако последно в чата съм писал на кирилица, а в браузъра на латиница, ако браузъра е на фокус автоматично езика да се сменя на ЕN.
Той: Стига си питал глупости, това да не ти е Линукс. Ползвай си мака за работа, и не си мъти главата с простотии.

Ченето ми удари земята. Ако съм нов потребител, и сега се „уча“ сигурно ще се изкефя на Мак, обаче аз съм гърмян заек, видял съм и много и малко. Ползвам компа за работа, не за лайфстайл, гъзария или подобни. Всяка OS има някакви настройки по подразбиране, които отговарят, на да речем, 60% от хората. Въпроса е, с останалите какво става. При Линукс и Win (донякъде), тези хора имат някаква възможност да настроят нещата по начина, по който им са удобни. След един ден игра, ето детайлен списък на нещата, които може да настроите в мак (без външни програми и хакове)

 • да си смените wallpaper
 • да си смените аватара
 • да си преместите док-а от ляво, дясно или да седи долу
 • да промените размера и „съдържанието“ на док-а, и дали да се скрива автоматично
 • няколко нюанса на тулбара на прозорците
 • някой иконки на прозорците

Това е, не се шегувам, или съм адски тъп, и не мога да намеря останалите настройки. Бутона Full screen не е точно това, затвори не затваря екрана, малко тъпо се ориентира човек, когато има повече от един прозорец от една програма, при 7 поне може да спреш това. Хайде, с това може и да се свикне, въпреки, че на мен ми пречи, защото май най-лесния начин за достъп до прозорците е „експозе“, но това „експозе“ просто може да се скрие някъде, ако го сравня с нещата на „compiz“ по отношение на „мениджиране на прозорци“. Alt+Tab не е точно това…

Значи аз като работя имам към 20 прозореца отворени. Мак няма да се задъха, или забие, заради бройката им, но аз ще се задъхам и изнервя, докато работя, защото аз имам изградени работни навици. Кое трябва да се настройва към кое? Аз към машината, или машината към мен? Ако някой смята, че е първото, да отиде да си отлее едни циментови обувки, и да ходи да плува в яз. Искър. Както казах, огромна част от хората ще са ОК с този тип работа, но аз не съм от тях, и нямам възможност да си настроя система да работи както аз си искам.  Странното е, че всички мак потребители, които питах, май много не са се замисляли за тези неща.

Понеже взех този мак за xcode реших да си го кача. Естествено веднага искаха appleId, което е нормално. Реших да си направя, и леко изненадан останах от необходимата информация, която трябваше да дам:

 • имена
 • телефон
 • адрес
 • какво ще разработва
 • от кога разработвам
 • в каква сфера работя
 • какво съм разработвал
 • на какви платформи

Това са задължителни въпроси за регистрация в macdev. Малко ми е странно, не мислите ли? Телефонен номер?

Както и да е, направих регистрацията, качих го, обаче гледам една иконка „app store“ на мака, и викам чакай да погледна. Много приложения, добре направено, и си харесвам един текстови редактор, безплатен, и решавам да си го инсталирам. Наблягам на думата безплатен. Appstore ми иска appleID, което е нормално, предполагам. Давам му го и се отваря един екран, в който да си въведа кредитните карти. Ами сега? Аз не искам, или пък нямам. Няма бутон skip, или подобно. Или си въвеждаш данни за кредитните карти, или няма никакъв appStore. Дори и за безплатни приложения. След като ги въведе човек, всяко плащане след това става „автоматично“. Голямо улеснение е, безспорно. Такова улеснение, че чак не се усещате кога давате пари за нещо. Гледате 2.99$ и си викате 1 кафе, и цъкате. Гледате песен (понеже това влиза и в itunes) и си викате 0.99$ какво са, и цъкате. Цъкате без да гледате…. не ми хареса идеята. Пак за много хора това е предпочитания вариант, но оставяте някоя опция за хората, на които това НЕ ни харесва, или не НИ отърва. Просто така тихичко, отзад, си вървят едни плащания, по 1-2 долара, без да се усетите. Всъщност вие се усещате, но не се усещате какво точно правите….. но да не влизаме в психология и методи за „да купуваме повече неща, от които нямаме нужда, с пари, с които не разполагаме, за да впечатлим хора, за които не ни пука, и да подражаваме на хора, които не им пука за нас“.

В заключение ще кажа, че за мен мак е нещо, което не ми предоставя нищо повече, от всяка друга ос, включително Vista,7,XP, даже обратното, пречи ми да работя със скоростта и удобството, на които съм свикнал. Едва ли ще го използвам за нещо повече от xcode, и ако не бе нуждата ми от xcode веднага щях да отида и да го върна. Съветвам всички, които използват комповете си за работа, и искат наистина да им е удобно, наистина да ускорят работата си да погледнат някоя друга ОС или UI, просто за „другата гледна точка“, за да може да сравните, прецените и решите. За мен това е най-дървената OS, по отношение на удобство за работа (но е красива и шарена, и разни неща подскачат) от всички налични. Радвам се, че го взех 2-ра ръка за малко пари, че ако бях броил към 2500 щях да разправям колко е хубав. Няма да призная, че съм се минал я.

Допълнение:
Замислете се хора, аз ли трябва да се съобразявам с машината, или машината с мен. Компютъра е инструмент, и го разглеждам като такъв. Предпочитам ожулен, но удобен чук, през неудобен, но бял и лъскав с лого на него. Какво разбирам под напасване? Примерно Ubuntu може да се направи едно към едно като Мак, ако някой прецени, че това му харесва. И много хора го правят. Може да се направи да работи като 7, и много хора го правят. Може да се настрои да седи на „челна стойка“ и да плете ръкоделия, ако преценя, че ми е нужно. А на всичко отгоре имам и KDE. Това е гъвкавост. Мак НЕ и я предоставя. Дали е елегантно или не измислена сегашния му начин на работа щеше да е без значение, ако можеше да се модифицира.

За отдалеченото подслушване на телефони (BTV)

Така, BTV репортерите, СРС, как да подслушват телефони. Няма да коментирам как председателя на комисията за СРС гледа, като теле в железница, след като му удариха телефончето, и че гледа като ударено от влак теле от железница, като разбра, че това е масово.

Обаче имам една забележка към БТВ и господина, който бе техния „хакер“. Не го познава човека, и с цялото ми уважение, можеше да кажеш истината. Тоест да не всявате „паника“ с това видео, че едва ли не всеки може да бъде „бъгнат“. Не зная, може пък и репортажа да е „поръчков“ и да има точно такава цел. Може и да е свързано със скандалите със СРС, това няма значение, репортажа бе грешен.

Не казвам, че това което демонстрираха не може да се случи, то се случва. Приложенията ги има и работят, като показаха, и не е необходимо да си хакер, или кой знае колко умен потребител (щом под Win XP с IE7 успя ахахахахах, сещайте се ). Това което ме „издразни“ е, че заблуждават хората, че едва ли не за 5 секунди, без да ви пипат телефона ще го „бъгнат“ и ще ви следят. Просто НЕ става така. Сега ще се опитам да обясня защо, като обясня някой от най-основните начини за подслушване

Слушане от оператора

Мобилния оператор просто си записва всичко. Така или иначе, в момента операторите го правят, за да може да имаме разпечатка на сметката. Отделно полицията може да се „закачи“ и да използва тези данни. Тук единственото, което може да направите е да нямате телефон, или да нямате батерия на телефона. Изключения телефон не винаги е гаранция.

Слушане „човек по средата“

Купувате си мобилна клетка (2-3 хиляди $ струват) и лаптоп. Сядаде близо до човека, настройвате вашата клетка да ретлансира към истинска, мобилния телефон на подслушвания се закача към вас, понеже сигнала е най-силен (така работи GSM мрежата) и всичко, което минава от там може да се слуша. Но за да го направите, ви трябват умения в телекомуникацията, оборудването се купува легално и лесно. Няма как да се предпазите, освен да нямате телефон, или батерия в телефона. Този метод е почти 100% сигурен, не остава никакви следи, но не е нещо, което ще се случи на „обикновен“ човек. Но ако човек застане в Шератон с това оборудване, което е около 4 кила с лаптопа и се побира в куфарче, може да байпасне клетка, а наблизо е президентството и министерски съвет. Все пак, не е толкова лесно. Определено ви трябва човек от някой телеком 🙂

Слушане с бръмбари

Класиката, радио микрофон сложен в някоя саксия с цветя 🙂 Помотайте се из сайтове за шпиони, и ще се изненадате, какви чудесии има, и колко са малки. Някой от тях даже не ги хващат детекторите, понеже „мълчат“ и в един момент се пускат. По време на студената война това е било върха на технологиите, с такива пасивни устройства руснаците са слушали в американското посолство с години, сега се купува за дребни левчета. Този тип слушане е може би най-масовото, особено за любовници и подобни, понеже лесно се инсталира по стаи, имат връзка с интернет и подобни. Тук спасение няма, но то не се използва толкова често за слушане на телефони, въпреки, че според моето абсолютно скромно и абсолютно некомпетентно мнение, точно така са слушани… е сещате се. При другите типове слушане записва ли се сигнала „свободно“ или „изчакване“. Казах, че съм некомпетентен 🙂

Със софтуер

Точно това показаха в репортерите. Как инсталират софтуер, който си работи отзад, и си праща всичко на някакъв сървър. Обаче ето тук пропуснаха нещо изключително важно, че телефона трябва да е определена марка и модел, не всички го могат. Също така, че ти трябва достъп до телефона. Също пропуснаха да кажат, че много лесно може да се разбере има или няма такава програма, защото колкото и скрита да е, то тази програма и там и се вижда. Да, не всеки разбира, но закона не може да защити откровено тъпите хора. Както винаги съм казвал, ако оставиш колата отключена с ключове а таблото, не ти е виновна алармата, че са ти я откраднали. Този тип програми работят основно на Нокиа. iPhone забравете, освен ако не е рутнат, и пак се вижда, при андроид може да се сложи, но се вижда отвсякъде. Просто не може да се скрие напълно (за нокиа не знам, може да има някой шашав хак) но андроид, iPhone забравете да не се вижда. Тоест тук може нещо такова да ви се случи, но лесно може да се осетите. Ако имате съмнения, просто си проверете или процесите, или списъка с приложенията. Или просто си сложете една парола за екрана, и ако ви се наложи да го оставяте, ха да видим как ще  я качат тая програма хакерите. „Хакера“ каза, че имало начин да се хакне телефона отдалечено, да се качи програмата без въобще да има достъп до телефона. На теория става. Принципно операторите могат да качват приложения, рингтонове и подобни, има си протоколи за това. Тоест на теория, ако има хак чрез SMS или WAP може телефона да се експлойтне. Обаче искам да видя как ще стане това. Не съм чул за такова работещо нещо. Говоря за нещо масово. На определен модел, точно определен може и да има начин, но аз съм с Cyanogen,  не ми се вярва., iOS определено не става, то ако ставаше ….., нали се сещате, че щеше да е изтрещяло до сега. Така че господа хакери, и аз съм чувал, че може да се хакне AIX, ама само съм чувал, и май това никой не го е виждал. Така, че ще ме извинявате това не е реалистичен начин за хакване. А да не забравяме, че дори и да се хакне, и да се качи това приложение, после приложението пак ще се вижда 🙂

Разбирате ли, ситуацията е такава, че ако някой иска да ви слуша или следи, има много много начини да го направи, без да се налага да разчита на телефоните ви. Частните дедективи знаят много добре. В това предаване само си говорят. Я ми кажете какво ще стане, ако си пусна GSM „залълаката“, която е напълно легална, и струва 50$, която мога да и кажа да излъже всяко едно GPS устройство в радиус от 10 метра, че съм по средата на Тихия океан. Просто излъчва по-силен сигнал от GPS сателита, и го заглушава, и мога да си правя каквото си искам. Какво ще стане, ако имам нокиа 3310 или в моя случай моторола „скакалец“, повечето даже не си спомнят тези телефони. Какво ще стане, ако имам телефон, но съм забранил data transfer? Какво ще стане, ако просото си махна батерията на телефона.

Разбирате ли, има толкова начини този тип следене да пропадне, че „професионалистите“ не разчитат на него. Да, използват го, но на принципа „ако мине“. Така че господа журналисти, нали девиза ви е „всички гледни точки“. Тука определено се поизложихте, и наблегнахте на всички гледни точки, ама от един ъгъл. Не плашете хората. Ако искахте да сте полезни, щяхте да кажете и начините за защита от този тип атаки.